„АвтоВАЗ” ще премине в ръцете на руснаците през май

Изглежда, че Renault все пак ще се раздели с руския автогигант за една рубла

Renault завод Русия

iStock

О чакваният развой на събитията около „АвтоВАЗ” е той да премина под контрола на руската държава, пише агенция ТАСС. От март Renault обмисля как да процедира с „горещия картоф”, като според руската агенция вероятно французите ще предадат своя почти 70-процентен дял в „АвтоВАЗ” на руснаците до края на май.

Това е съобщил губернаторът на Самарска област Дмитрий Азраво. По думите му, властите смятат, че скоро всички формалности ще бъдат уредени, за да може „заводът да премине под надеждно управление, руско управление”.

Повече конкретика липсва. По-рано Денис Мантуров, оглавяващ Министерството на промишлеността и търговията, заяви, че делът на шефът на Renault ще бъде прехвърлен на руската страна за „една рубла”, като Режията ще има възможността да изкупи акциите си обратно в рамките на пет-шест години. Никой не казва при какви условия обаче. Той добави, че „АвтоВАЗ” ще бъде предадена на ФГУП НАМИ, която ще назначи ръководството съвместно с „Ростех”.

Renault държи 68% от компанията «Лада авто холдинг», собственост на „АвтоВАЗ”. През март работата в компанията бе замразена и конвейрът в завода «Renault Россия» спря. То се очаква да премине под управлението на правителството в Москва. Мантуров уверява, че там ще се произвеждат други автомобили. С какви части и доставчици: никой не казва.

В края на април „АвтоВАЗ” започна да произвежда „Лади” без въздушни възглавници, ASP и ESP, както и с двигатели Евро 2.

АвтоВАЗ Renault Русия любопитно автомибили