Новата Toyota Prius - подобрение във всичко, 220 к.с. мощност

В Европа автомобилът ще се предлага само като plug-in хибрид, електрическият пробег е за близо 100 км

,
Toyota Prius 2023

Toyota

П етото поколение Toyota Prius дебютира в Европа почти веднага след премиерата в Япония и няколко часа преди лансирането на американската версия.

На Стария континент Prius ще се предлага само като plug-in хибрид. Задвижването включва 2-литров четирицилиндров двигател с обща системна мощност от 220 к.с. Това е значително подобрение в сравнение със 121 к.с. от електрически подпомагания 1,8-литров мотор на настоящия модел.

Новият модел е с батерия от 13,6 киловатчаса. И тук има подобрение - тя бе 8,8 кВч на предшественика. Тя е поставена под задните седалки.

Toyota

В информацията на Toyota се казва, че електрическият пробег е с 50 процента по-голям, отколкото на сегашното поколение. Това би означавало близо 95 км, спрямо 63 км сега.

Това явно ще е най-бързият Prius до момента, ускорението до 100 км/ч отнема 6,7 секунди.

Хибридът ще се предлага с допълнителен соларен панел на покрива. На този етап не споменава дали той ще подобри пробега на автомобила.

Новият Prius има освежен външен вид. Покривът е “избутан” по-назад, което придава на автомобила по-скоро вид на купе. Този похват сме го виждали и друг път в модели на Toyota.

Toyota

Променените пропорции включват намаляване на височината с 50 мм и увеличаване на междуосието със същото количество. Общата дължина пък е намалена с 46 мм. За сметка на това е увеличена широчината с 22 мм.

Toyota

Вътре новият Prius възприема стилистичния език на Island Architecture с три зони: „обкръжение“, „модул на водача“ и „плаващ инструментален панел“. Цялостно, интериорът е подобен на оформлението в електрическия кросоувър bZ4X.

За това съдим по разположението на дисплея на таблото - той стърчи, а не е “потопен”.

Toyota

На централната конзола пък се откроява информационно-развлекателният екран. Единственият физически бутон изглежда е в долния десен ъгъл на екрана.

Чифт тънки вентилационни отвори разделят въпросния дисплей от функциите за HVAC. Има бутони за управление на температурата на седалката и регулиране на тази в купето.

Джантите са 19-инчови.

Toyota

Toyota Toyota Prius плъг-ин хибрид Европа