Как правилно да теглим автомобил, за да не го повредим

Другият вариант е да повредим теглещия автомобил, във всички случаи има доста нюанси, особено като стане въпрос за различните трансмисия

въже за теглене

iStock

В социалните мрежи или YouTube човек може да се посмее от сърце, защото има безброй примери на „специалисти”, чийто опити да теглят друг автомобил са меко казано неуспешни. Като цяло тегленето на автомобил, въпреки привидно простия процес, може да се окаже сложно, опасно (в немалко случаи) и скъпо начинание, затова ще обърнем внимание на някои нюанси.

Ще кажем първо, че най-точното и ясно описание за начина на теглене може да видите в ръководството на потребителя на автомобила. Той би трябвало да е е оборудван с кука за теглене, която трябва да се фиксира в предназначените за това халки отпред или отзад на автомобила, никога за компоненти на окачването, защото частите и ремонтът ще излязат много скъпи. Препоръчително е да използвате еластично въже (а не твърд теглич, използван за тежкотоварни превозни средства), трябва да има човек в теглещия и тегления автомобил, и т.н., и т.н.

Ще се спрем подробно на начините на теглене на автомобил с различни трансмисии.

Теглене на автомобил с механична скоростна кутия

Автомобили с механична скоростна кутия се теглят само на неутрална предавка. Тегленето се извършва при работещ двигател, за да може да разчитате на вакуумния спирачен усилвател. При изключване на двигателя сервоусилвателят на волана изчезва, което прави завиването много по-трудно. Шофьорът на тегления автомобил трябва да следи теглича и да не допуска влаченето на въжето по пътя при движение по инерция. Водачът на теглещия автомобил трябва да се движи плавно и да избягва резки маневри.

Теглене на автомобил с роботизирана трансмисия

Тегленето на автомобил с роботизирана скоростна кутия се извършва в неутрално положение на трансмисията, по същите правила, както при ръчната скоростна кутия. И тук двигателят трябва да работи.

Теглене на автомобил с автоматична скоростна кутия

Тегленето на автомобили с автоматична скоростна кутия е забранено. Трябва да използвате само „Пътна помощ” с товарна платформа. За да отключите кутията и да превключите селектора в режим N, трябва да използвате специалния бутон Shift Lock. Ако няма такъв, автомобилът би следвало да е оборудван със специален ключ в комплекта с инструменти, който се вкарва в специален отвор около скоростния лост (най-често под поставките за чаши), трябва да се завърти и задържи, за да преместите колата извън опасната зона или да я качите на аварийния влекач.

Ако двигателят на автомобила може да бъде стартиран, може да изтеглите автомобил с „автомат” на късо разстояние. За да направите това, трябва да включите на неутрална предавка, трябва да се движите с ниска скорост и на разстояние няколко километра. Но най-добре е да транспортирате автомобила, така със сигурност няма да повредите трансмисията.

Теглене на автомобил с вариатор

Тегленето на автомобил с CVT трансмисия е забранено. Ако искате да преместите колата извън опасна зона, това може да стане на неутрална предавка и работещ двигател. Иначе трябва да извикате „Пътна помощ” с товарна платформа.

Как да теглим електромобил?

Електромобил може да бъде теглен (евентуално) само съгласно процедурата, описано в инструкцията за експлоатация. Вероятно в повечето случай това ще е забранено. Това е така, защото по време на теглене може да се генерира електричество и ако системата за рекуперация не е активна, токовите удари може да повредят електрониката.

Абсолютно задължително е да направите справка с инструкцията за експлоатация.

Как правилно да теглим автомобил?

Преди да започнете да теглите друга кола, трябва да се уверите, че това е възможно. Спирачките и кормилното управление, трансмисията и колелата трябва да са в добро състояние. Ако нещо не работи и пречи на движението, тогава извикайте авариен автомобил с платформа.

Преди да започнете тегленето, е необходимо да уточните с водача на тегления автомобил разбираеми сигнали за различните ситуации. Например единичен сигнал с клаксона показва готовност за потегляне, два къси сигнала са знак за намаляване. Мигащи аварийни светлини – готовност да се спре отстрани на пътя. Разбира се винаги може да държите мобилните си телефони отворени по време на процеса, но не навсякъде по пътя има покритие на мобилната мрежа, затова е добре да имате уточните базовата сигнализация.

И на двамата водачи трябва да е ясно, че тегленият автомобил не разполага с маневреността на теглещия автомобил. Задният автомобил не може да намали и да маневрира толкова бързо, колкото първият автомобил. Освен това трябва да се знае, че виновен при произшествие е винаги водачът на тегления автомобил (задният).

Не се препоръчва да теглите при лошо време. Двата автомобила трябва да са с включени фарове, а тегленият – с включени аварийни светлини. Ако мигачите са повредени, трябва да се закачи ярък флаг на видимо място.

Източник на статията: avto.mail.ru

полезно съвети въже за теглене теглене теглене на автомобил