Европейският съюз и САЩ пред исторически договор за електромобилите

Очаква се производените в ЕС е-коли отново да се ползват от данъчни облекчения и субсидии в Америка

Валентин Маринов,
Зареждане електромобил Германия Tesla

iStock

О чаква се представители на Европейския съюз и САЩ да постигнат споразумение, което ще предостави на компаниите от ЕС данъчни облекчения като на щатските отвъд океана, стана ясно днес на брифинг на Еврокомисията в Брюксел.

То ще обхване автомобилните производители, което всъщност е една от основните причини да бъде прокарано.

Целта е да бъде избегната дискриминация, каквато опасност имаше, предвид наскоро приетия Закон за намаляване на инфлацията в САЩ. Той приоритизира местните фирми за сметка на останалите.

След последвалите остри реакции обаче администрацията на Джо Байдън заяви, че ще преразгледа закона по отношение на корейските гиганти, правещи големи инвестиции в Съединените щати.

От друга страна ЕС казва, че разрешава данъчни облекчения или субсидии за покупка на US електрически автомобили, като например Tesla. И очаква реципрочното отношение.

Миналият месец Tesla Model Y беше най-продаваната кола в Германия, каза вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис, отговарящ за търговията. - Това не би било възможно без недискриминационната субсидия от ЕС, докато електрическите автомобили на ЕС не получават подобна субсидия в САЩ, което е дискриминация.“

А това важи и за други продукти, включително батерии, водород и оборудване за възобновяема енергия.

Домбровскис ще има срещи по въпроса с търговския представител на САЩ Катрин Тай, министъра на търговията Джина Раймондо и министъра на финансите Джанет Йелън.

Предвид добрите отношения между ЕС и САЩ, аз съм напълно уверена, че ще се справим с това“, каза Катрин Тай след първата си среща с Домбровскис.

Двамата са се съгласили, че трябва да ускорят разговорите.

данъчни облекчения субсидии за електромобили електрически автомобили Европейски съюз Европа САЩ