Добре дошли в клуба: Нова Зеландия вече също има свой хиперавтомобил с над 1000 к.с.

Едноместният болид е направен за забавления на писта

Мартин Дешев,
rodin cars fzero

Rodin Cars

Н ова Зеландия вече е в клуба на страните, в които се произвежда поне един хиперавтомобил. Това е FZero, който е дело на местната компания Rodin Cars, съобщава TopGear.

Колата вече е влязла във фаза на разработка, като има и работещи прототипи. FZero е доста агресивен автомобил. Той е едноместен болид и е предвиден да се използва за забавления на писта.

Rodin Cars

Автомобилът разчита на модерните технологии и електрификацията, като залага хибридно задвиване. Той използва 4-литров V10 двигател, който е кръстен RC.TEN. Той развива 1013 к.с. и 700Nm при 8500 об/мин., а двигателят „развърта“ до 10 500 об/мин. Компанията има амбицията да предлага двигателя и отделно, за състезателни автомобили. Към него има и електромотор, като така общата мощ е 1176 к.с.

Rodin Cars

FZero ще използва 8-степенна секвенциална трансмисия, като кутията ѝ е изработена от титаний и с 3D принтер. Окачването е независимо, от карбон и титаний, с регулируем просвет. Има и специални джанти OZ Racing, които са разработени за колата.

Rodin Cars

FZero е с доста дързък дизайн, който има и своята функция за максимална аеродинамика. Rodin Cars казват, че резултатът ще е максимална скорост от 360 км/ч. Посланието на FZero е „нула ограничения, без лимити“. Затова целта на автомобила е да постигна максимума от възможносто за забавления на писта.

За сега не е ясно колко броя ще бъдат произведени от FZero и каква ще е цената им. Според неофициални спекулации, ще е около 2 млн. евро.

коли автомобили спортни коли хиперавтомобил