Daimler ще има 5 завода за батерии до 2019 г.

Пламен Георгиев,
defaultimg

netinfo

З а да може да захранва цялото си производство на електромобили, Daimler възнамерява до 2019 г. да разполага с пет завода за батерии – три в Германия, по един в САЩ и Китай. Това ще позволи на концерна да реагира бързо и ефективно на променящите се пазарни условия, като ще разполага с възможността и да изнася батерии, ако това се налага.

Първият и вторият завод, който е в процес на изграждане, се намират в Каменц, Германия. В него се влагат 500 млн. евро. Той заема площ от 20 хектара и когато бъде завършен ще учетвори производствената и логистична площ до общо около 80 000 кв. м. Този завод е проектиран да не отделя никакви емисии CO2 в атмосферата.

Третият завод в Германия ще бъде построен в Щутгарт-Унтертюрхейм. Заводът на Mercedes в Зинделфинген ще се снабдява именно от Унтертюркхейм, за да се произвеждат моделите EQ.

Наскоро Daimler обяви инвестиция в размер на $1 млрд. в завод за батерии в Тускалуса, Алабама, по повод на която Илон Мъск се изказа, че Daimler трябва доста да развърже кесията, ако иска да настигне неговата „Гигафактори”.

Петият завод ще бъде построен в Пекин. Там също ще се произвеждат електромобили EQ. Новият завод ще се изгражда от Beijing Benz Automotive Co., Ltd. (BBAC), германо-китайски джойнт венчър между Daimler и BAIC Motor. Партньорите ще инвестират 9-цифрена сума в проекта”.

Още новини може да откриете на нашата Facebook страница ТУК

Четете още:

ФОТОСЕСИЯ: Красавицата и звярът: Ина Вучкова и BMW M760Li

300 експоната и 40 000 к.с. мощност очакват посетителите на автосалона в София

Китайската Chery планира електрическа инвазия в Европа

Източник на статията: Vesti.bg

Каменц Daimler литиево-йонни батерии завод за батерии