BMW и MINI стават вегани

Замяната на естествената кожа с изкуствена ще намали вредните емисии с 85%

Пламен Георгиев,
BMW 760i кожен интериор

, BMW

BMW 760i

BMW Group планира да лансира първите си автомобили с изцяло веган интериори през 2023 г. Това е възможно благодарение на разработените иновативни нови материали, които предлагат подобни на естествената кожа характеристики. Тези материали ще могат да се използват също за облицовка на воланите, като производителите са сигурни, че те ще изпълнят взискателните критерии за осигуряване на усещане за мекота при допир, премиум усещане и устойчивост на износване. Изцяло веган интериорите ще се предлагат за моделите на BMW и MINI.

Намаляване емисиите CO2 през целия жизнен цикъл на автомобила е основна цел за BMW Group по пътя към климатична неутралност, която трябва да бъде постигната до 2050 г. Изборът на материали има ключова роля за постигането й. Замяната на суровините от животински произход ще допринесе значително за увеличаване на устойчивостта в автомобилното производство. Въвеждането на новия материал за тапицерия на волана ще доведе до спадане на материалите с животински произход до под 1% в бъдеще. Материали с животински произход ще се използват в зони, невидими за клиента, например в желатина, използван за защитните покрития на боята, ланолина в самата боя и др.

BMW казва, че използването на новия материал за облицовка на волана ще намали СО2 емисиите по веригата на доставки с 85% спрямо кожата. Досега по-голямата част от генерираните емисии, около 80%, е идвала от метановия газ, отделян от кравите. Останалите 20% идват при обработка на кожата, която е много енерго-и водоемко упражнение.

Успехът е в детайлите. Затова баварците залагат на мономатериал за изработване на стелките, като по този начин избягват смесване на различни материали, което затруднява рециклирането. Така BMW Group спестява около 23 000 тона CO2 и допълнителни около 1600 тона отпадъчни продукти всяка година.

Проучването в сферата на вторичните суровини и устойчивите материали са основен приоритет на производителя. Бъдещите автомобилни поколения ще предложи други алтернативи на кожата. BMW Group работи със стъртъп компании, за да разработи иновативни био-базирани материали. В сравнение със синтетичните кожи, използвани преди, тези материали снижават вредните емисии с около 45%. Mirum, който е 100% био-базиран, има потенциала да имитира всички качества на традиционната кожа. Друг материал, Deserttex, е направен от пулверизирани фибри от кактус. Именно такива материали ще се използват в бъдещите продукти на баварците.

естествени материали неутралитет устойчивост BMW любопитно автомобили веган интериор