Роди се звезда: тестваме новото Peugeot 208

,

Л ейди Гага е звезда, която аз не харесвам. Визия, сценично поведение и музика – всичко това е коренно различно от моите разбирания и музикални предпочитания. Но въпреки това, гледайки филма с Брадли Купър и Гага бях сигурен, че това ще е рестарт на нейната кариера, а Shallow ще се превърне в хит. Не съм такъв музикален критик, но просто въпросната песен ти се забива в главата като хита на Луис Фонси, което дори ме накара да си я кача на телефона в сетлиста с Rammstein, Maiden, Metallica и компания.

Със същата сигурност, с която преди време бях готов да се обзаложа за успеха на мюзикъла, сега съм готов да се обзаложа, че 208 ще се превърне в пазарен хит, който ще се нареди в челото на чарта. Придобих тази увереност през март, когато в Женева се състоя световният дебют на автомобила. Още тогава знаех, че ставам свидетел на раждането на една звезда. А след теста на стандартното 208, както и на електрическата му версия нямам никакви съмнение.

Точно така, Peugeot 208 дебютира едновременно в конвенционален и изцяло електрически вариант, което бе първият (от няколкото) супер смели хода на Peugeot с този модел. Причината е, че обикновено подобен дебют се разделя на две през няколко месеца, за да станат две медийни събития, за да се говори два пъти повече за марката и модела. Но Peugeot прескочи това и за мен бе първият знак за увереността на марката в качествата на продукта си.

Peugeot

Вторият (макар и заложен от самото начало в ДНК на модела) супер смел ход е този дизайн! В днешния свят дизайнът е основният параметър, по който клиентите избират нов автомобил. За последните 20 години, през които отразявам автомобилната тематика, по-атрактивен и дързък автомобил в сегмент В не съм виждал. Дори доста високопоставен човек от Mercedes заяви пред мен, че Peugeot 208 е сред най-атрактивните модели на салона в Женева, а там бяха показани коли, вдигащи 480 км/ч и струващи 16,5 млн. евро.

Vesti.bg

Сигурен съм в едно: Жил Видал превърна продуктите на Peugeot от шир потреба в притегателна сила за всеки клиент, за който външният облик и изявлението за жизнен статут са нещо много важно. Преди Peugeot сякаш бе загубил облик, но настоящият дизайн на марката я прави една от най-смелите компании, експериментиращи с възприятията на клиентите.

Peugeot 508 SW е най-красивото комби (тест драйв)

Междинната стъпка по пътя към пълна електрификация: BMW 530e (тест драйв)

Няма да ви разказвам за линии, елементи, лъвски нокти и прочее. Ще кажа, че няма ъгъл, от който да не харесвам 208. Няма детайл, който да ме дразни. Дизайнът е толкова модерен, атрактивен и дори дързък, че не знам защо моделът не бе наречен 209. Той реално няма нищо общо като визия с досегашния 208, нещо повече: двата изглеждат като модели на различни компании. А вече има конкуренти, чийто дизайн изглежда остарял, макар да са на пазара от съвсем скоро време. А визията на 208, смея да твърдя, ще е актуална дълго време. Особено ако заложите за жестоките жълт или син цвят.

Peugeot

Смелите ходове на Peugeot продължават и в интериора. Казвал съм го и преди, няма да се притесня да го заявя и сега: в момента Peugeot прави един от най-добрите интериори, а този на 208 е подходящ за модел от сегмент D. Качеството на материалите е на топ ниво (меки повърхности навсякъде), а дизайнът безупречен. Характерният малък волан продължава да е на линия, но типичният i-Cockpit е прескочил едно ниво нагоре. Не само че дизайнът на самото арматурно табло е различен, а и приборите вече са изцяло дигитални, при това ги виждате 3D (в 5-6 различни изгледа)! Напомням: говоря за кола от сегмент В. И тук продължавам да се радвам на пиано клавишите, от които се контролира климатичната система, а сензорни повърхности в основата им дават достъп да мултимедийната система.

Peugeot

Трябва обаче да отбележа, че мястото в областта на краката отпред е по-тясно, което ме принуждава да държа десния си крак почти вертикално по време на цялото тестово шофиране. Скоростният лост на „ръчката” стои малко по-високо от оптималното за това позиция. Багажникът на 208 е по-малък от този на Clio, но под този на Peugeot-то трябва да има място и за батерията на 208-е.

Peugeot

Споменавайки електрическата версия, трябва да отдам заслуженото внимание и на Peugeot 208-e. Пореден смел ход от страна на компанията, която ни бе осигурила и 208-е за тест драйва в Португалия. Смел, защото електрическите версии бяха предсерийни модели, с все още неуточнени системи за подпомагане на водача. Поради тази причина организаторите бяха подготвили маршрут от 16 км, по който да може да придобием първа представа за колата.

Тестваме най-продавания модел на Renault

Назад към доброто старо време с BMW Z4 M40i (тест драйв)

Трябва да кажа, че и тя ме спечели, но тъй като бяха само 16 км по много равен и прав участък, ще си запазя правото да ви разкажа за модела, когато пристигне в България и мога да го покарам повече. За момента ще се задоволя само да маркирам основните характеристики, а именно пробегът от 340 км по цикъла WLTP, които се гарантират от батерия с капацитет 50 kWh. Тя има гаранция 8 години или 160 000 км за 70% от капацитета й. Същата може да се зареди на 80% за 30 минути от обществена зарядна станция с мощност 100 kW.

Peugeot

Продължавам към задвижването на конвенционалния модел, поверено на три 3-цилиндрови бензинови мотора с обем 1,2 литра, а дизеловият е с обем 1,5 литра (100 к.с.). На последния обърнах най-малко внимание, но той ще е интересен за автопаркове. На мен ми е шумничък. Най-любопитна според мен за частния клиент ще е версията със 100 к.с., която се предлага както с ръчна, така и с автоматична трансмисия, при това 8-степенна (друга такава в сегмент В няма). За версията със 130 к.с. мога да се обзаложа, че много малко хора ще разберат, че карат 3-цилиндров двигател. Тя е и най-динамичната, а в завоите над Сетубал тази страна от характера на 208 ми допадна изключително много.

Въпреки това продължавам да смятам, че със 100 к.с. и 6-степенна ръчна кутия 208 е мечта. Колата тежи само 1100 кг, пъргава е, предницата държи много добре в завои, а разход от 6,0 л/100 км с газ е безпроблемен.

Peugeot

И преди да стигна до финалния акорд трябва да отбележа последния смел ход на Peugeot, който наистина много ме впечатли. Абсолютно винаги на подобни събития компаниите вадят най-високото оборудване и най-добрите си двигатели. Е, Peugeot бе подготвил за тест цялата си моторизация, което ще рече и базовият бензинов мотор със 75 к.с., при това във второто ниво на оборудване Active (другите модели бяха GT Line).

Ford Focus ST: Д-р Джекил и мистър Хайд (тест драйв)

Различна алтернатива на „М” и „AMG”: Lexus ES 300h (тест драйв)

Тук го няма новият i-Cockpit, няма ги сензорните пиано-клавиши, централния тунел също е различен, но качеството на материалите е същото като в топ изпълненията. Маркирам този детайл от цялото събитие, защото той показва увереността на Peugeot, а аз винаги съм искал на подобни събития да бъдат показвани и тези по-базови оборудвания, но сега за пръв път ми се случва. И затова трябва да поздравя компанията.

Vesti.bg

За накрая оставям темата цени, като тук отправната точка е и ще бъде Renault Clio. Преки конкуренти и дебютиращи едновременно на пазара, Clio стартира от 23 990 лв. с ДДС, а 208 започва от 24 577 лв. Ластикът се разтяга при версиите на моделите със 100 к.с., защото тук стартовата цена на Clio е 25 890 лв. (но в базово оборудване Life), докато тази на 208 е 29 319, но във второ ниво Active. Иначе второто ниво на оборудване на Clio (Zen) струва 27 290. Renault-то няма „автомат” за този двигател, докато Peugeot-то има, при това 8-степенен (единствен такъв в класа) (цена 32 964 лв. с ДДС). Най-мощните бензинови версии с по 130 к.с. (6-степенен автоматик срещу 8-степенен) са съответно 35 290 лв. и 38 292 лв. Разлика при дизеловите версии на практика липсва. Знам, че тази ценова разлика ще е в полза на Renault при корпоративни сделки, но ако аз (частно лице) си избирам нов автомобил в сегмента, то не бих се замислил и за миг: Peugeot 208 само ще ми извади парите от джоба.

Със сигурност има много важни предшественици и конкуренти на 208, но новото 208 буквално разчупва писаните десетилетия правила на автомобилните дизайнери с тази дръзка визия, която вече ме кара да копнея за 208 GTi.

ТЕХНИЧЕСКИ ХАРАКТЕРИСТИКИ

Peugeot 208 PureTech 130

Размери

Дължина, мм: 4055

Широчина, мм: 1745

Височина, мм: 1430

Междуосие, мм: 2540

Тегло, кг: 1165

Двигател

Тип: редови, 3-цилиндров, турбо

Работен обем, куб. см: 1190

Макс. мощност, к.с. при об./мин: 130 при 5500

Макс. въртящ момент, Нм при об./мин: 230 при 1750

Динамика

Макс. скорост, км/ч: 208

Ускорение 0-100 км/ч, сек: 8,7

Среден разход, л/100 км: 5,7

Вредни емисии СО2, г/км: 129

Базова цена на модификацията, лв. с ДДС: 38 292

Източник на статията: Vesti.bg

тест драйв Пежо 208 Peugeot 208 Peugeot