Volkswagen Passat стана на 50 години

Компанията чества юбилея на ретро изложението в Есен, където ще представи пет автомобила от модела

Валентин Маринов,
Volkswagen Passat old

Volkswagen

Passat, един от най-популярните модели на Volkswagen, навършва 50 години и това събитие няма как да бъде подминато от марката.

Тя съобщава, че ще участва отново на световното изложение за ретро автомобили Techno Classica в Есен с петорка от знатната фамилия на Passat. Тази експозиция не бе провеждана 3 г. заради пандемията.

Но да обърнем сега внимание на Passat, пуснат за първи път през 1973 г. като модел, който трябваше да участва в трансформацията на гамата на компанията от Beetle нагоре. Базиран на Audi 80, Passat споделя много компоненти и стил с Audi, като и двата модела са проектирани от Джорджето Джуджаро.

Предлаган като седан, комби или лифтбек, той предлагаше задвижване на предните колела и директно впръскване на горивото, което го правеше един от най-модерните европейски семейни автомобили на своето време.

Второто поколение дебютира през 1980 г. Все още споделяйки повечето си компоненти с Audi 80, вариантите по-високо в гамата получиха легендарния 5-цилиндров двигател на братския бранд и задвижване на всички колела. Това е наречено Syncro.

Volkswagen

Производството се увеличава, тъй като VW го произвежда в Китай, Мексико, Южна Америка и Южна Африка и го продава на шест континента.

Volkswagen прави няколко промени с третото поколение Passat, включително преместването му на платформа на VW, споделена с Golf. Това е и първата версия на колата, наречена Passat в САЩ.

Стилът също се отклони от Audi и включваше нова предница, която напомняше VW с въздушно охлаждане от миналото. Това е единственото поколение с този необичаен стил. VW направи фейслифт през 1993 г. и оттогава стилистиката се върна към по-традиционния вид, подобен на Audi.

Volkswagen

За Techno Classica VW даде на Passat мотото „Immer weider neu“ или „Винаги се преоткрива“, за да отбележи годишнината. От самото начало клиентите харесаха Passat заради неговото качество и инженерни постижения. Всяко от осемте поколения надгражда тези силни страни, като се адаптира към променящите се времена.

А в близко бъдеще тези промени водят и до премахване на Passat, като се почне от спиране на седана. Моделът от 2024 г. ще бъде само комби модел, споделящ платформа със Skoda, докато седанът ще бъде заменена с нов EV.

юбилей Porsche история Volkswagen Passat Variant Volkswagen Passat Variant Volkswagen