Subaru отбелязва 5 поколения и 30 години WRX (видео)

Има модели, които просто не бива да бъдат забравяни. Този един от тях.

Пламен Георгиев,
Subaru WRX STi 30 Anniversary

, Subaru

Subaru WRX STi 30 Anniversary

Subaru (Impreza) WRX се нарежда сред най-великите компактни автомобили на всички времена, привличайки най-заклетите фенове като пчели на мед. Проблемът е, че регулациите в Европа отдавна сложиха пръв в развитието на модела на Стария континент, но не и в други части на света. Моделът вече е в своето пето поколение, навъртял 30 години на километража”.

Представен за пръв път през 1992 г., в началото WRX бе задължителното трибуквено обозначение след Impreza. Връзката с рали спорта е видима в самото име, което идва от World Rally eXperimental. Връзката е дори още по-дълбока, тъй като първото поколение разчита на рали технология като AWD, по-твърдо окачване и турбо двигател с 237 к.с.

Второто поколение бе представено през 2000 г., като турбо двигателят е с 227 к.с. и 294 Нм, макар много повече да се предлагат със специалните версии. Тук за пръв път се появява още едно трибуквено обозначение, а именно STi.

Седем години по-късно (2007) е време за третото поколение, макар мощността да остава същата. Вдига се само въртящият момент (320 Нм). Моделът получава електронната система Vehicle Dynamics Control, теглото е намалено, като тази комбинация прави автомобила по-бърз от предшественика си.

Още седем години по-късно (2014) и Subaru разделя пътя на Impreza и WRX, като прави WRX самостоятелно име. Задвижването е поверено на 2,0-литров мотор с две турбини и мощност 268 к.с. Предлага се с „ръчка” и CVT.

 Subaru WRX Limited

Subaru

Subaru WRX Limited

Сега, в своето пето поколение, WRX се задвижва от 2,4-литров мотор с 271 к.с. Моделът стъпва на адаптивно окачване. Макар чисто като динамика моделът да не е нищо особено, ентусиастите и специализираните медии продължават да възхваляват пътното поведение.

Subaru Subaru Impreza WRX STi Subaru WRX студени досиета