Студени досиета: Това Volvo е с V6 двигател от Buick

Друг интересен факт за него е, че е бил собственост на Пол Нюман

Пламен Георгиев,
Volvo 740 Turbo

, Bring a Trailer

Volvo 740 Turbo

Б ързите комбита са нещо, което пленява въображението. Volvo 740 Turbo е един от автомобилите, положили основите на тази ниша. Този конкретен модел е още по-привлекателен, защото, освен че е бил собственост на великия Пол Нюман, същият е направил и някои съществени доработки по него.

Оригиналът Volvo 740 Turbo Wagon излиза от завода за пръв път през 1988 г. Той е оборудван с 2,3-литров двигател, генериращ 165 к.с. и 264 Нм. Но това е крайно недостатъчно за Нюман, когато си купува едно чисто ново комби.

Той се захваща за работа, първата цел е да извади оригиналния мотор и да го замени с 3,8-литров турбо V6 от Buick GNX. Легендарният агрегат развива 320 к.с. и работи с 5-степенна механична трансмисия Borg-Warner от Pontiac Firebird. Но не само конските сили са били важни за кино легендата, Нюман е преработил и окачването, за да е сигурен, че автомобилът ще може и да завива.

Bring a Trailer

От снимките се вижда, че Volvo-то стои доста ниско към земята, около 5 см по-ниско от оригинала. Монтирани са Bilstein амортисьори и IPD пружини. Петспицовите джанти Volvo са „обути” с всесезонни гуми BFGoodrich g-Force Comp-2.

Интериорът изглежда износен, но все още във форма. Приборното табло и централната конзола са оригинални и класически, седалките трябва да се реставрират. Допълнително са монтирани турбо таймер и прибор за отчитане на налягането в турбината.

Разказваме ви за този автомобил, тъй като в момента е предложен на търг на Bring A Trailer. Остават три дни до края на онлайн продажбата, като към момента офертата е за $25 000.

търг аукцион Volvo 740 Turbo Пол Нюман