Студени досиета: комбито на Skoda Octavia празнува 25 години

В концептуална форма Octavia дебютира пред публика на автомобилното изложение във Франкфурт през септември 1997 г.

Пламен Георгиев,
Skoda Octavia Combi

Skoda

Е дин от най-популярните модели на Skoda, комбито Octavia, празнува значим юбилей през 2022 г. Моделът, който е несменяем бестселър за марката, прави своето първо появяване пред публика преди 25 години – като концепция, която в момента се намира в музея на Skoda в Млада Болеслав. Това става на автомобилния салон във Франкфурт през септември 1997 г.

Макар тогава да се води концепция, автомобилът реално е предсериен вариант, готов за конвейра. Пурпурното комби е дело на дизайнерския екип, воден от Дирк ван Бракел, който година по-рано прави и лифтбека (така чехите избират да наричат своя седан с пета врата, отваряща се като при хечбек) Octavia. Този дебют изпреварва официалното представяне на почти непроменената серийна версия шест месеца по-късно, на автомобилния салон в Женева през 1998 г.

Първото комби Octavia от новата ера за Skoda (след като Volkswagen поема контрола върху марката) разчита на междуосие с дължина 2512 мм, както и лифтбекът, но е с 6 мм по-дълго и 26 мм по-високо. Въпреки това увеличение Octavia Combi е само с 15-30 кг по-тежка (в зависимост от версията) спрямо лифтбека. Обемът на багажника е 548 л, който достига до 1512 кг при сгъване на задните седалки.

Skoda

С този модел Skoda се завръща в сегмента на големите комбита, от който марката отсъства 26 години. Далечният родственик на модерната Octavia Combi се появява за пръв път на Международния технически панаир в Бърно на 11 септември 1960 г. Skoda произвежда модела до 1971 г., когато е наследен от 1000MB. Но този модел е със задно разположен двигател, заради което комби версия на MB никога не се произвежда.

Skoda Skoda Octavia Skoda Octavia Combi