Opel стартира производството на автомобили преди 125 години

След пет дни (на 21 януари) ще се навършат точно 125 години от първия произведен автомобил Opel

Opel 125 години

Opel

Т ази година е специална за Opel, който ще чества 125-годишния си юбилей от стартирането на автомобилно производство. Събитието ще бъде отбелязано под знака на електромобилността. За първи път в историята на марката всеки модел ще има версия с електрическо задвижване, като специално трябва да се отбележи новият Opel Astra Sports Tourer Electric, един от първите електрически комби автомобили, които се предлагат на пазара.

На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел, синът на основателя на компанията Адам Опел, подписва договор с ключаря Фридрих Луцман за закупуване на неговата Motorwagenfabrik (фабрика за автомобили), с което бележи старта на производството на автомобили с марката Opel. Една нова ера, която ще напише история далеч отвъд Рюселсхайм. От успешен производител на шевни машини и велосипеди, точно преди 125 години, Opel се впуска в предизвикателство, непозната за компанията територия.

Оттогава повече от 75 милиона автомобила Opel са произведени в заводите на марката в цяла Европа. Един от настоящите бестселъри е създаден в Рюселсхайм - от идеята за дизайна до производството му: последното поколение на Opel Astra.

Късните 1890: От шевни машини и велосипеди до автомобили

Историята на успеха на Opel започва през 1862 г., когато Адам Опел създава първата си шевна машина в Рюселсхайм, като по този начин поставя основата на компанията. Той скоро се превръща в един от най-големите производители на шевни машини в Германия и започва да ги предлага в цяла Европа. Следваща успешна стъпка са велосипедите Opel, които започват да се произвеждат в Рюселсхайм през 1886 г., което прави марката един от първите производители на велосипеди в Германия. През 20-те години на миналия век – успоредно с автомобилния бизнес – Opel става най-големият производител на велосипеди в света, успех, за който са отговорни синовете на вече починалия основател на компанията.

 Opel Patent-Motorwagen System Lutzmann и Хенрих Опел (дясно) през 1899 г.

Opel

Opel Patent-Motorwagen System Lutzmann и Хенрих Опел (дясно) през 1899 г.

Имено неговите синове правят фундаменталната промяна в бъдещите планове за развитие на компанията Opel. Поради спад в бизнеса с велосипеди през 1890 г., братята Опел търсят нови възможности и откриват такава в лицето на автомобила. Фриц и Вилхелм Опел посещават първото немско автомобилно изложение в Берлин през 1897 г. и там се срещат с Фридрих Луцман. Майсторът шлосер произвежда автомобили от 1894 г. и разполага с опита, търсен от братята. Луцман ги кани във фабриката си в Десау, където Фриц и Вилхелм осъзнават потенциала на производството на автомобили, който Луцман им предлага.

В началото се обмисля вариант за сътрудничество, но братята Опел правят атрактивна оферта на Луцман за цялото производство, включително земята, сградата и оборудването на работилниците. На 21 януари 1899 г. Вилхелм Опел и Фридрих Луцман подписват договора за покупна цена от 116 887 марки и фабриката става собственост на Opel.

Цялата компания, включително служители и машини е преместена от Десау в централата на Opel в Рюселсхайм. Самият Луцман е назначен за мениджър продажби на Adam Opel Motorfahrzeug-Fabrik.

С поемането на производството и патентите Opel веднага придобива години опит в производството на моторни превозни средства. Лутцман и избрани служители създават първите автомобили носещи името Opel. Рекламите за новите модели се появяват още през пролетта на 1899 г. и гласят: „Автомобилите на Opel са най-добрите“.

юбилей Porsche Опел Грандленд Х студени досиета 125 години Хенрих Опел Opel