Ден за историята: Audi 100, създаден почти нелегално, призван да спаси компанията

Audi 100, което беше представено на 26 ноември 1968 г. в театъра в Инголщат, стана легенда в Германия

Пламен Георгиев,
Audi 100

Audi

М оделът, който талантливият дизайнер Лудвиг Краус създаде тайно от ръководството си, всъщност не само спаси Audi от пълна асимилация в концерна Volkswagen, изведе марката на международната сцена, но и създаде богата база за бъдещи модели.

До средата на шейсетте години по редица причини компанията Auto Union от Инголщат, чийто символ бяха четири кръстосани пръстена, не бе в добро състояние. Нямаше свежи идеи, продажбите бяха слаби, а концернът Daimler-Benz, в който влизаше Auto Union, продаде дъщерното си дружество на Volkswagen през 1965 г.

Заводът в Инголщат е изправен пред незавидна съдба; VW нетърпеливо търси нова производствена мощност, за да произвежда хита си от онези години, Beetle. „Народната кола” се продаваше в такъв тираж, че поточните линии не смогваха. Изпълнителният директор на Volkswagen Хайнрих Нордхоф не оставя шанс на Audi. Той нарежда на Auto Union да спре разработването на нови модели, включително Audi.

Audi

Сред служителите, които преминават под шапката на Volkswagen заедно със завода и оборудването, беше и инженерът Лудвиг Краус. Той не споделя увереността на шефа на VW, че голямото търсене на Beetle ще продължи вечно, и гледа малко напред. В резултат на това, практически нелегално, избягвайки публичност, за разлика от инструкциите на ръководството на VW, Краус подготвя предсериен прототип на нов модел.

Когато е готов, Краус показа колата на на Нордхоф. Големият шеф има визията и оценява готовата за производство кола, давайки зелена светлина на новия модел.

Audi 100 става основоположник на цяло семейство модели от бизнес класа, произвеждани от 1968 до 1994 г. И четирите поколения на модела бяха обединени от техническа приемственост и основните принципи, заложени от момента на появата на модела - предно задвижване с надлъжно монтиран двигател с водно охлаждане.

Може и да е смешно, но мнозина вярват, че именно Audi 100 впоследствие позволява на групата Volkswagen да оцелее и просперира на европейския и северноамериканския пазар, където интересът към малки автомобили с въздушно охлаждане с двигател отзад бързо изчезва.

Audi

Първото поколение на платформата C1 се разклони в няколко модификации: седан Audi 100 с две и четири врати и купе. Малко по-късно към тях се присъедини и комби. Цифрата 100 в името идва от мощността на двигателя. 1,8-литровият вариант на 100 LS е именно със 100 к.с., но има версии с 80, 90 и 115 к.с.

Така, благодарение на първата "стотачка", Audi остава на повърхността и не изчезна в историята. Моделът се развива бързо, появяват се нови двигатели и трансмисии. Между другото, като предшественик на задвижването на четирите колела quattro, Audi прави тестове за въвеждане на задвижване на всички колела специално на Audi 100 C1. Тогава обаче развитието на тази технология се смята за преждевременно.

Второто поколение, Audi 100 C2, е пуснато през 1976 г. с актуализиран дизайн и петцилиндров двигател, който е доста рядък по това време. За справка, първата дизелова „петица“ се появява през 1974 г. под капака на Mercedes-Benz C111.

След това са поколенията C3 (1984)и C4. Едва от моделната 1995 година, Audi премахва числото "100" от името на модела и приема ново обозначение - появява се моделът Audi A6.

Източник на статията: avto.mail.ru

Audi Audi 100