Ексклузивно от премиерата на RR Spectre на брега на езерото Комо

Първият електрически Rolls-Royce бе показан преди повече от 7 месеца, но днес за пръв път дебютира пред публика, и то каква. CarMarket.bg бе на Конкурса за елегантност, за да стане свидетел

Конкурс за елегантност във Вила Д’Есте, Комо

Тази година Конкурсът за красота в едно от бижутата по бреговете на езерото Комо празнува своята 150-годишнина. Тук се е събрал елитът на автомобилната история на четири колела от последния над век, който „говори” чрез емоционални послания. Защото автомобилите през най-романтичните епохи на автомобилната индустрия са били емоция за създателите си, за притежателите им и за минувачите, които са ги съзерцавали.

CarMarket.bg

Днес преминаваме в нова епоха, епохата на електромобила, при който емоция има само при ускорение, другата такава липсва. Е, може би с едно изключение.

Rolls-Royce Spectre. Това бе единственият електрически автомобил на поляните пред и около Вила Д’Есте, където компанията реши да покаже първия електрически RR за пръв път пред публика. И логично, защото публиката бе от най-елитната, такава, за която 12 000 евро на нощувка в същата вила не е проблем.

Днес, 123 години по-късно, Rolls-Royce показа от плът и кръв реализираното предсказания за основателя си. През 1900 г. сър Чарлз Ролс казва, че някой ден колите ще се задвижват от електричество. Според него двигателят с вътрешно горене ще стигне своята крайна фаза, заменен от чиста и безшумна алтернатива.

CarMarket.bg

Ето го. На живо този върховен израз на луксозната електрическа мобилност изглежда впечатляващо. Дълъг е над 5,4 метра, тежи почти 3 тона, като 700 кг е само батерията. Тя задвижва двата електромотора със сумарна мощност 585 к.с. и 900 Нм, които ускоряват Spectre до 100 км/ч за 4,5 секунди. Но това е най-маловажните факт точно около този автомобил. Пробегът му, обещават от RR, трябва да е 520 км.

Но най-важното е, че електромобилите могат да бъдат и емоционални. Е, не носят наслада само на световния елит, но това не значи, че и ние не може да му се наслаждаваме.

И един интересен факт, още преди да бъде показан в интернет в средата на миналия октомври, от RR обявиха, че имат над 300 поръчки. А оттогава минаха 7 месеца. Днес със сигурност към тях ще бъде добавена не малък брой нови поръчки.

Rolls-Royce Rolls-Royce Spectre Конкурс за елегантност Конкурс за елегантност Вила Д'Есте