Разказваме за Конкурса за елегантност във Вила Д’Есте, който събра световния елит

На брега на езерото Комо се събра част от най-ексклузивните и емоционални автомобили, създавани пред последните 100-120 години. Той бе съпроводен от елита, който може да си позволи да притежава автомобилните бижута на четири колела

Конкурс за елегантност Вила Десте

CarMarket.bg

Duesenberg SJ (1925)

Конкурс за елегантност Вила Д’Есте, Комо

Villa d'Este, езерото Комо и изключителната околност продължават да осигуряват перфектната сцена, на която най-необикновените автомобили на своето време блестят като скъпоценности. Тази година валя доста дъжд, но това в никой случай не помрачи празничната атмосфера, която журналисти, гости и собственици се бяха събрали да отпразнуват. Нашата медия бе сред тях, за да ви разкажем от първо лице за един от акцентите в автомобилния календар за цялата 2023 г.

Иначе Конкурсът за елегантност празнува своя 150 годишен юбилей. Аурата на уникално класическо събитие, стойността на изложените шедьоври и съвършенството на емблематичния хотел (стаята върви 12 000 евро на нощ по време на събитието) образуват симбиоза, която всеки май съчетава традицията с модерното. Точно това от 1929 г. насам осигурява специалната атмосфера на Concorso d'Eleganza Villa d'Este.

Модерното тази година бе представено от цяла плеяда нови модели на BMW, който е партньор и съорганизатор на конкурса повече от 10 години. Видяхме световната премиера на униката Concept Touring Coupe.

Същата „тежка” сцена бе избрана и за първото публично представяне на електрическия Rolls-Royce Spectre, който е сбъднатото предсказание на сър Чарлз Ройс. През 1900 г. той казва, че ще дойде ден, когато автомобилите с ДВГ ще бъдат заменени от електрически. Е, този ден дойде. Spectre бе единствен по рода си сред многото изключителни автомобили, които бяха паркирани в градините на Villa D’Este.

CarMarket.bg

Сред акцентите на BMW Group бе цялото ново портфолио на BMW GmbH, сред които може да изтъкнем от BMW XM Label Red. Няма да подмина и новото издание на легендарното BMW 3.0 CSL. Във Villa Erba пък бе изложен оригинала BMW 3.0 CSL от 1973 година.

 В конкурсната програма за прототипи изпъква това Bugatti Mistral

CarMarket.bg

В конкурсната програма за прототипи изпъква това Bugatti Mistral

Преди началото на Concorso d'Eleganza Villa d'Este се провежда вече традиционният Prelude Tour, който тази година спря и на пистата „Монца”. Късно следобед в четвъртък, 18 май, автомобилите пристигнаха в пристанището на Чернобио и бяха достъпни за обществеността.

 Прототипите от "24 часа на Льо Ман" бяха отделени в отделна категория, а присъствието им беше повече от осезаемо, все пак прочутата надпревара чества 1 век тази година.

CarMarket.bg

Прототипите от "24 часа на Льо Ман" бяха отделени в отделна категория, а присъствието им беше повече от осезаемо, все пак прочутата надпревара чества 1 век тази година.

Porsche бе с много сериозно присъствие и във Вила Д’Есте, и във Вила Ерба. Марката празнува 75-годишен юбилей през 2023 г., затова на брега на Комо бе акостирала цяла армада. Още в петък част от автомобилите бяха пред кметството на град Комо, в събота и неделя основната част от експозицията бе във Вила Ерба, а в събота най-ексклузивните модели участваха в конкурсната програма във Вила Д’Есте.

 "24 часа на Льо Ман" без Ferrari е като посещение в Италия без паста и вино.

CarMarket.bg

"24 часа на Льо Ман" без Ferrari е като посещение в Италия без паста и вино.

Тази година събитието включваше 8 категории автомобили: Клас А (век от „24 часа на Льо Ман”, бяха показани част от най-легендарните състезатели); Клас В (THE FAST AND THE FORMAL: предвоенните луксозни спортни автомобили); Клас С (GRANDE VITESSE: предвоенни състезателни модели); Клас D (INCREDIBLE INDIA: возила, служили на индийските махараджи); Клас Е (PORSCHE AT 75); Клас F (GRAN TURISMO: следвоенните европейски GT); Клас G (“MADE IN ITALY”); Клас Н (кабриолети).

 Парадът пред Villa d'Este е акцентът на цялото събитие.

CarMarket.bg

Парадът пред Villa d'Este е акцентът на цялото събитие.

Акцентът бе парадът пред Villa d'Este, на който нашата медия присъства. Журито определя главната награда „Best of Show“ и я обявява в неделя вечер с Trofeo BMW Group. Определят се победители и в отделните категории, наградата на публиката Coppa d'Oro и множество други награди, като например Trofeo del Presidente, която се връчва от ръководителя на BMW Group Classic и президента на Concorso d’Eleganza Villa d‘Este Хелмут Кез.

В неделя е свободна програма, всички бижута се преместват във Villa Erba, където публиката може да ги види (срещу билет от 29 евро, защото този за съботния ден в Д’Есте не е за случайни хора с цена от 3000 евро).