Zeekr иска още до 2035 г. да е в топ 3 на премиум EV марките в света

Европа е сред главните приоритети за удвояване на продажбите още тази година

Zeekr X

Twitter / Zeekr

Zeekr X

Zeekr е компания на гиганта Geely, който освен своята собствена марка, притежава още Volvo, Lotus, Lynk&Co, Polestar, Smart… Наскоро обяви лансирането на нови две - Milky Way и Galaxy.

Ясно е какво се случва. Някога Америка бе най-големият автомобилен пазар и производител, а General Mototrs, Ford и Chrysler държаха по един куп брандове, някои от които вече ги няма на картата. Детройт отдавна вече не е световна автомобилна столица.

Все повече нещата вървят в посока Китай. Страната вече започна своята “кар” експанзия по цял свят, а електрификацията само ще й помогне. Geely e сред фирмите, които водят тази експанзия. А подобни амбиции изявява и едно от нейните остриета - Zeekr.

 Zeekr 001

Zeekr

Zeekr 001

Объркахте ли се вече?

Zeekr е само на две години, но няма да чака да навърши първите седем, за да поеме водеща роля.

Целта на Zeekr е да постигне годишни продажби от 650 000 броя до 2025 г., така да бъде в първата тройка на премиум EV в световен мащаб“, казва говорител на марката пред Autocar.

Тук изниква първия въпрос - как Zeekr ще постигне това, без да засегне интересите на другите марки в групата, а от изреждането по-горе установихме, че те са все премиум?

Всички марки търсят сътрудничество, за да споделят ресурси и осигурят по-голяма стойност за нашите клиенти“, добавя говорителят.

Наскоро Zeekr представи третия си модел, компактният електрически кросоувър X, който първи ще стъпи в Европа още тази година, като най-напред това ще стане в Нидерландия и Скандинавия. Той е замислен на Стария континент като дизайн - в студиото на Geely в Гьотеборг, Швеция.

 Zeekr 009

Zeekr

Zeekr 009

Тук e мястото да се каже, че шеф дизайнер на компанията-майка е Щефан Силаф.

Наскоро той заяви, че в Geely използат различен подход, за да разграничат моделите си и избегнат канибализация - отличават ги по външен вид, а не по традиционния подход по сегменти и размери.

 Zeekr X

Twitter / Zeekr

Zeekr X

Х е съперник на Volkswagen ID 3. Преди него марката излезе с фастбека 001 и помпозния миниван 009.

Според китайски медии на Европа се залага много за удвояване на продажбите на Zeekr от 70 000 броя през 2022 г. още тази година. Към Скандинавия и Норвегия прибавяме и Германия за тази цел. В края на годината се очаква фирмата да излезе на борсата в Ню Йорк. Но засега не планира продажби в САЩ - този пазар сега не е приоритет.

В сътрудничество с Waymo има амбации и за автономно управление.

Европа Geely Zeekr 001 Zeekr 009 Zeekr X Zeekr