Третият модел на Zeekr е компактен електрически кросоувър

Х използва архитектурата SEA на Geely, споделяйки идентично междуосие с това на Smart #1, но с по-атрактивен дизайн

Пламен Георгиев,
Zeekr X

Twitter / Zeekr

Zeekr X

Zeekr представи третия си сериен модел, като разкри изцяло екстериора, но остави публиката в очакване на интериора и повече техническа информация. Zeekr X е електрически компактен кросоувър, който ще се присъедини към 001 shooting brake и минивана 009.

Екстериорът на китайския модел е дело на дизайнерското студио на марката в Гьотеборг, Швеция, и продължава дизайнерския език Krypton на марката.

Twitter / Zeekr

Открояват се много детайли и ясно изразени линии. Отпред виждаме разделени светлинни блокове, качени върху калниците и предния капак. Характерна предна решетка липсва. В профила впечатление правят издутите колесни арки, липсата на дръжки, които са скрити във вратите и диагонална линия, която се простира до задните прозорци. Колоните, колесните арки и капаците на огледалата са в гланциран черен цвят.

Отзад впечатление правят издължените тънки LED светлини, разделени от осветен надпис. Задното стъкло е тясно, а над него покривът завършва с интегриран спойлер.

Дължината на Zeekr X е 4450 мм, широчината му е 1836 мм, а височината 1572 мм. Междуосието на модела е 2750 мм. Също толкова е междуосието на Smart #1, но той е със 180 мм по-къс от Х. И двата модела са базирани на модулната платформа SEA на Geely, който ще се използва и от задаващия се Volvo EX30. По-дълги версии на същата архитектура се използват от по-големите Zeekr 001 и 009.

Twitter / Zeekr

Китайците не разкриват технически данни към момента, но споменават, че електромобилът ще ускорява до 100 км/ч „в рамките на 4 секунди”. Този факт звучи познато от ускорението за 3,9 секунди на механично идентичния smart #1 Brabus, който е оборудван с два електромотора, чиято сумарна мощност е 428 к.с. Почти сигурно е, че Zeekr Х ще се предлага и с един мотор, вероятно копиращ 272 к.с. като при Smart #1. Батерията в последния е с капацитет a 66 kWh.

Пазарният дебют на Zeekr X в Китай е плануван за второто тримесечие на 2023 г. Моделът ще се предлага и в Европа, като първо ще излезе на пазарите в Норвегия и Швеция.

електромобили в България китайски автомобили Zeekr X Zeekr