Започна европейската одисея на китайската Xpeng

Компанията се цели в клиентите на Tesla, но единият от двата й модела е по-скъп от конкурентния

,
Xpeng G9

, Xpeng

Xpeng G9, един от моделите, което се предлагат в Европа.

К итайският производител на електромобили Xpeng (произнася се “Спън”, бел. ред.), считан за един от сериозните конкуренти Tesla в родината си, започна европейска офанзива с два свои модела - P7 и G9, информира Си Ен Би Си, цитирана от БТА.

Те са налични вече на четири пазара - Дания, Норвегия, Швеция и Нидерландия. Всичките с висок процент на е-коли и с висок стандарт на живот.

Xpeng опитва да се конкурира с Tesla в Китай, но все още сериозно изостава от американския си съперник по отношение на доставките, както в страната, така и по света.

Китайската компания предлага автомобилите си по-евтино, въпреки че наскоро американската фирма намали цените си.

Според Xpeng P7 може да измине до 576 км с едно зареждане, а началната му цена в Нидерландия е 49 990 евро. Model 3 на Tesla, пробегът на който е 602 км, струва 52 990 евро на същия пазар.

Спортният G9 обаче е по-скъп от съответния модел на Tesla, макар и по каталог да може да изминава около 40 км повече между зареждания. В Нидерландия той струва 57 990 евро срещу 53 990 за Model 3.

Разбира се, в Европа, а и навсякъде по света, Xpeng има и други конкуренти, като сред тях са сънародници - Nio, BYD и т.н.

Норвегия Швейцария Дания Нидерландия Европа Xpeng G9 Xpeng Motors