Xpeng показа „Made Of New AI“ със стартова цена под $14 000

Новият електромобил ще е изключително евтин и най-важното – AI технологично фокусиран

Xpeng MONA 03 китайски автомобили

Xpeng/Facebook

П реди години Опра Уинфри имаше един епизод, в който раздаде по един автомобил на всеки в публиката. Е, това грубо е картинката днес в китайската автомобилна индустрия, всеки ден в Поднебесната империя се появява поне по един нов модел, а понякога и цяла нова марка.

Ето и последната новост от Китай, нарича се Mona 03. Моделът идва от Xpeng, като Mona се маркетира като отделна серия в гамата на марката. А името й идва от „Made Of New AI“ (Mona), за да подчертае фокуса върху технологиите и “интелигентното шофиране”.

Mona 03 е седан, който ще се позиционира под модела Р5. В голямата си част дизайнът е доста конвенционален за седан, макар да виждаме интригуващи фарове и стопове, които трябва да го откроят. Xpeng все още не е показал интериора на модела, но дори и от външните снимки се вижда, че по средата на таблото има голям екран, нещо, което вече бихме се изненадали, ако липсваше.

Xpeng/Facebook

Местните медии съобщават, че Mona 03 стъпва върху платформата Fuyao на Xpeng, като ще бъде оборудван с модерни системи за автономно управление. За задвижването ще отговаря батерията Blade (LFP) на BYD, която трябва да е достатъчна за около 500 км пробег по китайския тестови цикъл.

Ключовият фактор за масовото навлизане на електрическата мобилност в Китай, и Mona 03 не прави изключение, е цената. В този случай се очаква тя да е около 100 000 юана, което се равнява на около $13 800. Топ модификацията не трябва да надхвърля 150 000 юана ($20 700).

Xpeng P7 китайски автомобили Mona 03 Xpeng M03