VW работи по електрически ID.2 SUV за около 25 000 евро

Всичко това е чудесно, но моделът очакваме през 2026 г.

Пламен Георгиев,
Volkswagen ID2 SUV

, Twitter

Volkswagen ID2 SUV

VW насочва все по-големи усилия към електрическата си гама, която трябва да е достатъчно голяма и развита, че да може марката да стане изцяло електрическа в Европа през 2033 г. И ето че вече имаме първия тийзър на един от ключовите модели за бъдещето на марката, бейби SUV с батерия.

Единственият рендър на модела в профил си няма име, но имайки предвид, че се базира на ID.2 и реално ще изиграе ролята на заместник на T-Cross, то предположенията за ID.2x или ID.2 Cross изглеждат като добро начало за момента. И това с уговорката, че Volkswagen няма да се откаже от ID наименованията на електрическите си модели до 2026 г., когато този модел трябва да излезе на пазара.

Ако може да се правят заключения от този рендър, виждаме големи колесни арки, които не с правилна закръглена форма. Този детайл отговаря на SUV-изискванията, докато силно наклоненото челно стъкло е по-скоро присъщо на купеобразните модели. Линията на покрива завършва със спойлер, което е спортната нотка в екстериора.

Ясно се откроява сегментираната С-колона, каквато вече сме виждали в ID.Buzz. Предстои да видим дали това е просто пластмасов детайл, метал или стъкло, защо не, предстои да видим.

Макар реднъдът да не разкрива нищо от дизайна на предницата или задницата, бихме могли да заключим, че те ще са силно повлияни от ID.2all concept, който е предвестник на серийния ID.2, същият трябва да замени Polo. Вероятно интериорът също ще сподели доста общи черти с хечбека, вероятно и с някои разлики, но може да очакваме вертикален централен дисплей с размер 12,9 инча и 10,9-инчово приборно табло.

Изграден, подобно на ID.2, върху скъсена, версия на платформата МЕВ, моделът ще е само с един електромотор отпред, а батериите ще са в диапазона (вероятно) на 38 kWh и 58 kWh.

VW говори за стартова цена от 23 000 евро за хечбека, така че начална цена около 25 000 евро за този кросоувър звучи като разумно предположение.

Volkswagen Volkswagen ID2 SUV Volkswagen ID.2 SUV