Toyota стартира продажбите на електрическия bZ4X в Европа

Моделът може да измине до 516 км на ток, доставките започват от лятото.

Toyota bZ4X

Toyota

Toyota bZ4X

Toyota до последно отлагаше преминаването към електрическо задвижване, но трябваше и тя да се присъедини към общата тенденция. От това лято стартират доставките на първия изцяло електрически модел на компанията в Европа.

Изграден върху новата платформа за електрически автомобили (eTNGA), моделът е първият от цяла гама bZ (Beyond Zero) електрически автомобили на марката.

Кросоувърът, освен много атрактивен дизайн, предлага и възможност за бъде поръчан с новата система за задвижване на четирите колела, използваща индивидуални електрически мотори на предната и задната оси.

Toyota

Благодарение на ефективните мотори и управление на енергията, официалните, хомологирани параметри по WLTP показват, че bZ4X може да измине до 516 км с едно зареждане на батерията, ако моделът е само с предно предаване. Средният разход на енергия на тази модификация е 14,3 kWh/100 км или 7,0 км/kWh. За версията със задвижване на четирите колела пробегът е до 470 км, а средният разход 15,8 kWh/100 км (6,3 км/kWh).

Този пробег е възможен благодарение на батерията с капацитет 71,4 kWh, разработена на база четвърт век технологичен опит на Toyota при електрифицираните автомобили. Качеството на батерията е такова, че Toyota дава гаранция, че след 10 години или 1 000 000 км капацитетът на батерията няма да е под 70%.

Клиентските доставки на основните пазари ще започнат от лятото.

електромобили Toyota bZ4X Toyota