Товарен автомобил влезе в “Гинес” за пробег с едно зареждане

Ван на General Motors достави пратки от Ню Йорк до Вашингтон - 418 км

,
камион BrightDrop Zevo 600

, General Motors

Рекордьорът BrightDrop Zevo 600.

Т оварният BrightDrop Zevo 600 (познат и като ЕV 600) постави световен рекорд и влезе в книгата “Гинес” за изминато разстояние с едно зареждане - 418 км (260 мили) за такъв тип автомобил.

Той е първият товарен ван, който преминава границата от 400 км. Използва се от американската пощенска компания FedEx и е записал постижението, изминавайки разстоянието от Ню Йорк до Вашингтон, без да се налага да бъде свързван към ел. мрежа.

На път към столицата е спирал на места като Филаделфия и Балтимор, за да доставя пратки, се посочва в официалната информация на General Motors.

General Motors

А поставянето на рекорда бе начинът GM, технологичната компания BrightDrop, която е част от концерна, и FedEx да отбележат Деня на земята (22 април).

Zevo 600 e направен (може би доработен е по-точно да се каже) именно от BrightDrop - базираната в Канада фирма се занимава с това да осигурява електрическа тяга за такъв тип возила.

Рекордно е и времето - поне в историята на детройтския гигант, в което Zevo 600 е превърнат в EV - 20 месеца.

Приветствие има от Анди Глас, който е бил в ролята на арбитър при поставяне на рекорда от страна на “Гинес”. Наред с честитките на босове на замесените компании, начело с Травис Кац, президентът на BrightDrop.

Товарният Zevo 600 е направен на прочутата вече електрическа платформа на GM - Ultium, като това е името и на батериите на гиганта. Той може да носи до 998 кг.

Компанията вече е приела 25 000 поръчки за два товарни EV - Zevo 600, и по-малкия 400.

BrightDrop Zevo 600 товарен автомобил товарен ван Zevo 600 General Motors FedEx поща