Tesla произведе 6-милионния си автомобил

Разликата между петия и шестия милион е запълнена само за 6 месеца

Tesla 6 милиона

X/Tesla

Tesla достигна до поредния важен момент в своята доста кратка история, произвеждайки 6-милионния си автомобил. Това се случва 16 години, след като на сцената се появи Roadster през 2008 г. Сега основният въпрос пред компанията, анализатори и акционери: ще успее ли да задържи това темпо? А то наистина е впечатляващо, между петия и шестия милион минаха едва шест месеца.

Шест милиона не са нищо, но шест милиона електромобила, с това не може да се похвали никой друг. Дори и големият китайски претендент BYD, който скоро отбеляза производството на седем милиона плъг-ин хибрида.

Изглежда, че юбилейният автомобил е Model Y, от който миналата година бяха произведени 1,23 млн. Но винаги има недоволни. Очакванията бяха този шести милион да бъде постигнат много рано тази година, а сега – „чак” след три месеца от нея. Тези коментари идват на фона на забавения темп на навлизане на нови електромобили на пазара, от което всички се опасяваха. Това значи, че производството не е достигнало да ограничителя на оборотите, така да се каже.

Tesla произведе четвъртия си милион през март 2023 г., петия пред септември 2023 г., сега и шестият. Казано по друг начин, на шест месеца прави по милион автомобила. Това е знак, че производството е постоянно, няма увеличение, макар производствените мощности да бяха увеличени за тази последна година.

Последните финансови резултати показаха най-лошото тримесечие от 2022 г. За това спомага конкуренцията от всички, в Китай тази на BYD е свирепа, имаше затваряния на производствени мощности (хакери спряха тока на завода в Германия), а също и общият спад на търсенето. Макар целите да не бъдат изпълнение, през първото тримесечие Tesla все пак отчете 8% увеличение на общите продажби.

Tesla производство 6 милиона