Tesla има вече 10 000 точки за бързо зареждане в Европа

Карта показва цялата инфраструктура на Стария континент. Броят на станциите е 875

,
Tesla Supercharger зарядна станция

Getty Images

Tesla се похвали, че европейската й Supercharging мрежа наброява вече 10 000 индивидуални конектора, инсталирани в 30 държави.

Ако говорим за станции, броят им е 875, според данните на supercharge.info, цитирани от insideevs.

Като цяло, около една четвърт от всички бързи зарядни станции на Tesla в световен мащаб са инсталирани в Европа. Те са общо над 38 500, а към края на юни са били 36 100.

Производителят пусна интересна анимация на развитието, въпреки че тя изглежда по-скоро с демонстративна цел, отколкото за практична.

Вижда се, че в някои държави мрежата е наистина добре изградена, но в други това далеч не е така - покрити са само основните магистрали.

Напълно обяснимо, инфраструктурата се разраства последователно с приоритет на пазарите, където Tesla продава най-голям брой автомобили.

Supercharge.info показва, че най-голям брой точки за бързо зареждане в Европа са инсталирани в Германия (143), Франция (123), Великобритания (100), Норвегия (95), Швеция (65), Италия (59), Испания (50, Нидерландия (39), Австрия (27) и Швейцария (27).

Те са частично достъпни за EV, които не са на Tesla, чрез програмата Non-Tesla Supercharger Pilot.

Този пилотен проект (наличен в момента в 14 държави) стана възможен благодарение на естествената съвместимост на всички нови автомобили на Tesla с конектора CCS Combo 2, който е най-добрият стандарт за Европа (и потенциално за по-голямата част от света в бъдеще, освен в Северна Америка , Южна Корея, Китай и някои други пазари).

Бързите зарядни станции на Tesla в Европа могат да зареждат до 250 кВ. В недалечното бъдеще се очаква Tesla да пусне изцяло нов V4 дизайн, който потенциално ще може да се справи с още по-високи нива на мощност.

Освен Superchargers, Tesla работи активно и върху своите Megachargers за електрически камиони, като предстоящия Tesla Semi.

Европа зарядна мрежа зарядна инфраструктура зарядни станции Tesla