Ръст от 42% на цената за зареждане на обществени станции във Великобритания

Кралският автомобилен клуб призовава за бързи действия от страна на правителството, за да не се спре разгръщането на електрическата мобилност

Пламен Георгиев,
зарядни станции

iStock

Р езкият скок на разходите за енергия, дошъл след нахлуването на Русия в Украйна, е основният фактор цената за зареждане на електромибилите на обществени зарядни станции във Великобритания да скочи с 42%, съобщава агенция БТА.

Това значи, че цената за зареждане на 80% на среден клас електромобил с капацитет на батерията 64 kWh, е стигнала 32,4 лири (71 лв.), показват изчисленията на Кралския автомобилен клуб (RAC). Това е с близо 10 лири спрямо май и 13,6 лири спрямо година по-рано.

Компанията оператор на бързи зарядни станции във Великобритания Osprey разгневи клиентите си, след като заяви по-рано през месеца, че ще увеличи цените на своите зарядни устройства до 1 лира за 1 киловатчас електроенергия. Това е значително повече спрямо предишната цена от 66 пенса за 1 киловатчас.

Средната цена за киловатчас електроенергия при зареждане на бързо зарядно устройство в страната е 63,29 пенса (1,38 лв.), посочват от RAC.

Някои компании обаче таксуват значително повече клиентите си. Американският производител на електромобили Tesla, който има най-голямата мрежа за бързо зареждане, след като отвори част от нея за всички автомобилни марки през май, иска 77 пенса (1,68 лв.)за киловатчас от шофьорите, които зареждат модели на други автомобилни компании. InstaVolt, втората по големина бърза мрежа в страната, таксува киловатчас на своите зарядни станции за 66 пенса.

Проблемът е, че през април бе въведено решение за 20% ДДС на електричеството на обществените зарядни станции. Зареждането в домашни условия се облага с 5% ДДС. Повечето водачи на електромобили, както е известно, зареждат автомобилите си основно в домашни условия, но повишението на цените на обществените зарядни станции е проблем.

RAC призовава за бързи правителствени дайствия, тъй като за година електричеството е нараснало средно със 140%. Кралският автомобилен клуб смята, че ще е добре да се свали ДДС-то за тока на обществени зарядни станции, както и да се окаже правителствена помощ на операторите, изграждащи зарядните станции. В противен случай плановете за „зелено” бъдеще може да се окажат химера.

RAC цена на електричество Великобритания зарядни станции