Свърши се: BMW достави последните електрически i3

Последните 18 бройки в специалния цвят Galvanic Gold Metallic бяха предадени на клиентите си в BMW Welt

Пламен Георгиев,
BMW i3 Galvanic Gold

BMW

BMW i3 Galvanic Gold

BMW i3 вече е в историята. BMW достави последните 18 бройки от първия електромобил на марката преди няколко дни. Баварците свали от производство електрическия пионер в края на юни, след като в завода в Лайпциг бяха произведени четвърт милион бройки i3.

Последните 18 от тях, предадени на клиентите в BMW Welt в Мюнхен, бяха изпълнени в специалния металик Galvanic Gold.

След лансирането на модела през 2013 г., BMW i3 са продаваше в 74 държави. С втория ъпгрейд на батерията през 2018 г. на 42 kWh, регистрациите на започнаха да се увеличават. През 2021 г., въпреки своите 9 години, i3 отчете 12 178 регистрации в Германия, което го нареди на 10-та позиция сред електромобилите, изпреварвайки Opel Corsa-e, Audi e-tron и Hyundai Ioniq 5.

Предполага се, че BMW няма да изкара наследник в сегмента, като ще остави тази ниша на MINI. Краят на производството на i3 в Лайпциг идва на фона на преоборудване на завода, който се подготвя за старта на производството на новото поколение MINI Countryman. Новият електромобил ще бъде качен на конвейра в Лайпциг през 2023 г., използвайки платформата FAAR за преднозадвижвани модели.

Последният модел на MINI с ДВГ ще бъде лансиран през 2025 г., след което марката ще стане изцяло електрическа.

Като любопитен факт ще споменем, че i3 има наследник, макар и само като име. Това е i3 eDrive 35L, който слиза от поточната линия на новия завод в Шенянг, Китай. Но тук говорим за електрически седан, базиран на Серия 3, затова общото между европейския i3 и китайския е само името.

BMW i3 BMW