Световните продажби на електрички задържат рекордното темпо

Интересът остава висок въпреки трудностите

Мартин Дешев,
Зареждане електромобили EV Франция

iStock

Р егистрациите на електрически автомобили по целия свят продължават да задържат рекордното високо темпо. През октомври по света са регистрирани 1 279 000 електрички (включително Plug-in хибриди), което е само с 12 000 бройки по-малко спрямо рекорда през септември т.г. Това показват данните на EV-Volumes, цитирани от InsideEVs.

Общият дял на електричките на световния пазар вече е 17%. От тях 12% са изцяло електрически модели, а 5% - plug-in хибриди. И двете отчитат ръст, съответно по 33% и 46% на годишна база.

Анализаторите прогнозират, че интересът към електричките ще се увеличи през последните два месеца на годината и ще прехвърлят по 1,4 млн. нови регистрации за всеки от тях. Това ще направи 2023 г. рекордна за електричките и то с комфортна преднина спрямо предишния рекордьор – 2022 г.

От началото на годината до края на октомври са регистрирани над 10,7 млн. нови изцяло електрически автомобила и plug-in хибриди. Това е ръст с 38%, като от тях около 7,5 млн. са електрички.

От гледна точка на производители, лидер е китайската BYD с над 2,26 млн. продадени коли. На второ място е Tesla с 1,43 млн.коли. Далеч на трета позиция еGAC Aion с 401 085 броя, следвана от BMW с 388 833 електрички. След това в класацията са още Volkswagen, SAIT-GM-Wuling, Mercedes-Benz, Li Auto, Changan и Geely. От това става видно, че Европейските марки ще трябва да положат още доста усилия, за да наваксат разликата и силната конкуренция на китайските производители.

автомобили коли нови автомобили електрически автомобил