Собственик на Tesla бе изненадан със сметка за зареждане за $610 000

За негово щастие е получил и известие, че това е грешка, да диша спокойно.

Tesla Supercharger зарядна станция

Getty Images

В китайската социална мрежа Weibo се разпространи странна случка със системата за изчисление на използваната енергия на Tesla Supercharger, която е начислила на собственик на Model 3 сметка за зареждане на стойност $610 000. Това е цената на почти 2 GWh енергия, достатъчна за пълно зареждане на Model 3 Standard Range Plus около 32 000 пъти.

Мрежата Tesla Supercharger е най-добрата в индустрията, две мнения за това няма. Но сега световно популярност получи един неприятен инцидент, който би могъл да вкара потърпевшия в сериозни проблеми, но за негово щастие това не се е случило.

Според CnEVPost, китайски собственик на Tesla Model 3 е получил предупреждение от приложението на Tesla, че автомобилът му вече не може да зарежда на мрежата на компанията. Причината: неплатена сметка за 3 846 306 юана (приблизително $609 000). На споделените в китайската социална мрежа Weibo снимки се вижда, че той е заредил точно 1 923 720 kWh енергия на цена от 2 юана за kWh.

Той казва, че за последно е ползвал Tesla Supercharger в края на февруари, когато е зареждал за около 20 минути. Същият ден приложението на Tesla му показва, че той все още разполага с безплатно зареждане за 2285 км. Но дни по-късно получава известие за сметката, стойността на която би му стигнала да си изгради собствена Tesla Supercharger.

За негово щастие Tesla му отговаря на тревожните въпроси, че „има грешка в (back-end) системите на някои автомобили” и всичко ще бъде оправено. Това би могло да значи, че има и други собственици на Tesla, които да имат подобни проблеми, макар до момента да се знае само за този случай.

Китайските потребители на мрежата Tesla Supercharger са изненадани неприятно от нова такса, целта на която е да накара клиентите да не държат автомобилите си включени след края на зареждането им, ако станцията е на 100% заета. Става въпрос за $1 на минута (скок от $0,5). Тази цена трябва да накара китайците да са по-бдителни и да изключват автомобила си веднага след пълното му зареждане.

Tesla Supercharger Tesla