Следващото поколение Tesla - по-малка, по-евтина, по-успешна

От новата платформа ли ще излезе автомобилът за 25 хиляди долара?

,
Илон Мъск

Getty Images

С ъздателят на Tesla Илон Мъск говори за бъдещата платформа на марката, която ще е трета. От думите му излиза, че колата от нея ще е по-малка, по-евтина, а оттам и по-успешна на пазара.

За последното лично той прави прогноза. А за “по-евтина” съдим по това, че архитектурата ще е на половинта от стойността на тази, използвана за Model 3 и Y.

Tesla първо заложи на база, която даде живот на Model S и X, като тя бе най-голямата и най-скъпа.

По време на събитие по обявяване а финансовите резултати на компанията за третото тримесечие, Мъск бе запитан от инвеститор кога възнамерява да пусне платформата.

Няма точна дата, измъкна се той, но основните усилия във фирмата са насочени към въвеждането й. Така ще излезе и нов модел, който ще засенчи всички останали взети заедно, добави милиардерът.

Колата от следващото поколение ще бъде на около половината от цената на платформата 3/Y и ще бъде по-малка. Мисля, че със сигурност ще надхвърли обема на всички останали взети заедно.“

Самият производствен процес също щял да бъде “двойно по-евтин” - нещо, в което Мъск вярва отдавна.

Изявлението даде повод за поредния водопад от твърдения, че въпросната следваща Tesla ще е на цена от около 25 000 долара. Това е почти на половината на Model 3, който след няколко поскъпвания започва от $48 490 в САЩ.

Предполага се, че лансирането на този бюджетен модел няма да стане преди големи и доста по-скъпи возила като Cybertruck и Semi да наберат скорост. Доставките на камиона вече започват, а прочулият се отдавна пикап се качва на конвейера догодина.

Така “евтината Tesla” едва ли ще види бял свят преди 2024 г., а много вероятно и след това.

Tesla Илон Мъск нов модел платформи