Шотландски стартъп прави всъдеходи, способни да минат навсякъде

Той е електрически, пробегът е около 270 км. Основният му пазар ще е Северна Америка

,
Munro

Munro

Т ова си е свеж полъх от “високата земя”, тъй като не очакваме автомобилни стартиращи компании от там.

Но ето на: Munro Vehicles е шотландска фирма, която прави истински всъдеходи, предназначени предимно за индустриални цели. И те са електрически.

А иначе сме свикнали във Великобритания да се вълнуват най-вече от спортни коли, било то ретро вариации или съвсем нови разработки.

Munro

Munro Mark 1 e с 376 к.с., 700 Нм въртящ момент на старта, двойно предаване, блокиращи диференциали. Компанията посочва, че полезният му товар (1000 кг) и капацитетът на теглене (3500 кг) са сравними със съответните на Toyota Land Cruiser и Land Rover Defender Hard Top.

Пробегът е около 270 км. И това на цена около 75 хиляди паунда. Вече може да се поръчва във Великобритания.

Munro

Батерията е 80-киловатова. Има възможност за бързо зареждане, а и за захранване от 22 кВ АС на електроуреди в дома или офиса.

А голямата цел на Munro е Северна Америка, където вижда най-доходоносния си пазар. Компанията казва, че всъдеходите й могат да вършат работа в гората, във фермите, в петролната и минна промишленост… Ще положи усилия за флийт продажби, не толкова за индивидуални, но всеки може да си поръча “джипката”.

Целите са скромни засега - 50 произведени возила догодина, 500 през 2024 г., 2500 през 2025-а и 5000 годишно до 2030 г. В Европа ще се правят и серии с ляв волан.

Munro

Шотландия Munro всъдеходи всъдеход