Шотландци лансираха най-способния електрически офроудър

Munro Mk_1 се предлага с две батерии, два електромотора и пробег до 306 км

Пламен Георгиев,
Munro MK1

Munro Vehicles

Munro MK_1

Munro Vehicles е първият производител, който ще извършва серийно автомобилно производство в Шотландия от 1981 г., когато врати затваря заводът на Peugeot-Talbot в Линууд.

Компанията е основана през 2019 г., като целта на Ръсел Питерсън и Рос Андерсън е да създадат най-способния електрически офроудър.

Munro ще се предлага с избор от два електромотора с 220 и 280 kW, както и с два пакета батерии с капацитет 61 kWh и 82 kWh. Максималният пробег е до 306 км, като от компанията казват, че Munro Mk_1 ще може да се движи извън пътя до 16 часа с един заряд на батерията.

Тя е съставена от 35 литиево-NMC модула, разпределени в три силно защитени алуминиеви корпуса под автомобила. Те трябва да предлагат 80% капацитет поне осем години и 160 000 км.

Моделът се предлага с избор от две AC опции за зареждане, 7 kW и 22 kW, като втората може да зарежда батерията за три и половина часа. Предлага се и стандартно DC CCS зарядно, с което батерията се пълни за половин час.

В индустрията се използват предимно електромотори с радиален поток, докато шотландците използват мотори с аксиален поток. Те са много трудни за масово производство, но предлагат предимства, които радиалните нямат.

 Munro_MK1

Munro Vehicles

Munro_MK1

Повечето от тях се развъртат до 15 000 об./мин., което не е подходящо за офроуд, докато електромоторът с аксиален поток се развърта между 5000 и 8000 об./мин. Така се избягва нуждата от редуктор, допълнително тегло (от 80 кг теглото е свалено до 40 кг) и усложняване на задвижването. Този мотор работи с 2-степенна трансмисия. Максималният въртящ момент от 700 Нм е наличен до 80 км/ч. Моделът може да тегли и ремарке с до 3500 кг.

Любопитно е, че вместо два електромотора, както е установено, Munro монтират един електромотор по средата на шасито, като гарантират оптимално разпределение на теглото от 50:50 между осите. А те се задвижват от механична система.

Пътният просвет на машината е цели 48 см, като може да атакува водни препятствия с дълбочина до 800 мм. Също толкова впечатляващи са ъгълът на заход и отход, които са съответно 84 и 51 градуса.

Стартовата цена на модела е 49 995 британски лири без ДДС.

електрически офроудър Шотландия Munro MK_1 Munro