Готов е шотландският съперник на Land Rover Defender

Това е истински офроудър, предвиден за селско стопанство, минно дело и планинско спасяване

,
Munro

Munro

Ш отландската стартираща компания Munro Vehicles обяви, че ще представи първия си сериен модел - Mk1, на 5 декември. Всъдеходът е изцяло електрически.

Той замислен като е-алтернатива на Land Rover Defender. И е истински офроудър, предназначен за използване в сектори като строителство, минно дело, горско стопанство, планинско спасяване и селско стопанство на различни места по света.

Включително в канадското горско стопанство и нефтените находища в Тексас, закъдето най-вече е насочен, имайки предвид плановете на шефовете на фирмата да заложат на Северна Америка като пазар №1.

Mk1 ще бъде окончателната производствена версия на работещия прототип, който Munro показа за първи път през 2021 г. и започна да тества по-късно същата година.

Твърди се, че може да работи до 16 часа с едно зареждане. Пробегът му е около 500 км, с 1000 кг полезен товар и 3500 кг капацитет на теглене. Последните характеристики наистина го правят конкурентен на Defender и Toyota Land Cruiser, друг е въпросът кой би заложил на новото и екзотиката за сметка на добре изпитаните машини.

Mk1 е проектиран да бъде възможно най-надежден и устойчив, с фокус върху лесния ремонт и способността да осигури на собствениците „десетилетия“ употреба с ниски разходи за поддръжка, казват във Високата земя.

Цената му във Великобритания стартира от 75 хиляди паунда. Там е първият пазар, а другият, както споменахме е Северна Америка от догодина. Munro си партнира с финансова компания, благодарение на която предрага лизинг.

Пазарните цели остават скромни - 50 возила догодина, 500 през 2024 г., 2500 през 2025-а и 5000 годишно до 2030 г. В Европа ще се правят и серии с ляв волан.

Land Rover Defender офроудър всъдеход Шотландия Munro