Шефът на Ferrari потвърди, че електромобилът на марката напредва по график

Компанията е завършила и завода, който ще го произвежда

Мартин Дешев,
Ferrari

, iStock

Ferrari

Ferrari ще има изцяло електрически автомобил и той напредва по график. Това обяви пред журналисти изпълнителният директор на компанията Бендето Вигна, цитиран от CarScoops.

Колата се очаква през 2025 г., като ще постави началото на постепенното електрифициране на гамата. Ferrari планира и още електромобили, но те ще се появяват на пазара постепенно през годините след това.

Вигна има опит като изпълнителен директор на производителя на микрочипове STMicroelectronics. Това го е направило подходящ да оглави Ferrari, тъй като с електромобилите идват много технологии. Вигна вече е въвел процес, който се използва в хардуерната индустрия – чиповете и електрониката да се подлагат на тестове във всички възможни условия и ситуации.

Вигна казва, че Ferrari вече прави същото не само за тестовете на прототипите, но и за множество компоненти. Например цялата система с електроника се подлага на такива тестове и това позволява на компанията да ускори намирането и отстраняването на проблеми. „Отне ни малко време докато се подготвим, но благодарение на метода, вече намерихме някои проблеми, които при нашите хибридни модели се появяваха в по-късна фаза на разработка“, казва Вигна.

Той казва, че електромобилът на компанията напредва по график и вече е на фаза прототип, който е карал и му е харесал много. По план върви и въвеждането на нужната за него инфраструктура. Ferrari дори е готова с „е-сградата“, в която занапред ще произвежда всички електрически и хибридни модели.

Ferrari коли автомобили електрически автомобил спортни коли