С два прототипа Toyota подсказа за два серийни електромобила

Toyota bZ Sport Crossover и bZ FlexSpace показват какво да очакваме от серийните е-модели, които ще влязат в производство в Китай през 2024 г.

Пламен Георгиев,
ToyoToyota bZ Sport Crossover и bZ FlexSpace

, Toyota

Toyota Toyota bZ Sport Crossover/bZ FlexSpace

Т ези дни всичко очи са отправили взор към изложението в Шанхай, където дори и Toyota са отчете. Казваме „дори”, защото позицията на марката по отношение на електромобилите е ясна. Но също така е ясно, че компанията вече бърза да я коригира. Доказателство за това са концепциите bZ Sport Crossover и bZ FlexSpace, които са много повече от дизайнерски концепции.

Toyota потвърди, че серийните им версии ще влязат в производство в Китай през 2024 г. като част от десетте електромобила, които Toyota планира да лансира до 2026 г. Дали няма да е много късно – това тепърва ще се види. Но е факт, че японците вече гледат по друг начин на електромобилите.

 Toyota bZ Sport Crossover

Toyota

Toyota bZ Sport Crossover

bZ Sport Crossover е оформен като така популярните в днешно време SUV-купета, като ясно се открояват и дизайнерските елементи от серията bZ. Напомня за Toyota bZ Compact SUV Concept, но сякаш (липсва каквато и да е информация от Toyota) е по-голям. От компанията казват само, че дизайнът му е насочен към младото поколение, към Gen Z.

 Toyota bZ FlexSpace

Toyota

Toyota bZ FlexSpace

Моделът е съвместно разработен от BYD Toyota EV Technology (съвместно предприятие между BYD and Toyota), FAW Toyota Motor и Toyota Motor Engineering & Manufacturing China (TMEC). Серийният модел ще се произвежда и продава в Китай от FAW Toyota Motor.

bZ FlexSpace Concept е ориентиран към семействата, като целта е интериорът му да създава „домашен уют”. Този автомобил е съвместна разработка между Toyota, Guangzhou Automobile Group (GAC), GAC Toyota Motor и TMEC. Ще се произвежда и продава от GAC Toyota Motor.

Toyota bZ FlexSpace Toyota bZ Sport Crossover Toyota