Toyota ще лансира 10 нови електромобила до 2026 г.

Новият шеф на компанията обърна палачинката, за което бе и назначен. Ще се гонят 1,5 млн. годишни продажби на е-коли до края на 2026 г.

Пламен Георгиев,
Toyota bZ3

, Toyota

Toyota bZ3

П рез последните години Toyota търпи сериозни критики за политиката си спрямо електромобилите. Затова и се стигна до рокада на върха на компанията, когато изненадващо Коджи Сато бе обявен като заместник на Акио Тойода. И сега идва първият сериозен сигнал, че новото назначение е назначен именно за това – да промени отношението на Toyota към електрическата мобилност, на който фронт изостава драстично от конкурентите си.

Позовавайки се на Reuters, Агенция БТА съобщава, че ще представи 10 нови електрически автомобила, които да помогнат на компанията да постигне годишни продажби от 1,5 млн. електромобила през 2026 г. и насетне.

Най-големият автомобилен производител в света ще създаде ново, специализирано подразделение, което ще се фокусира върху следващото поколение електрически модели.

Откритото упорство срещу въвеждане на електрическата мобилност е решение на самата компания. Но през годините тя е обвиняване в лобиране срещу електромобилите, дори поставяне на ултиматум към японското правителство.

Затова преди дни съобщихме за безпрецедентното отворено писмо, подписано от 54 клиентски и природозащитни организация от 26 държави. В него те призовават новия шеф на Toyota Коджи Сато да поеме ангажимент за отказване от изкопаемите горива в САЩ и Европа до 2030 г., а в света до 2035 г.

Новата цел за продажба на 1,5 млн. електромобила годишно от 2026 г. е с 25% по-висока от предварително заложената цел 1,2 млн. EV-продажби.

Toyota електромобили Коджи Сато