Кои са големите конкуренти на Tesla? Говори Илон Мъск (видео)

Милиардерът похвали Volkswagen, китайски компании и самите китайци. Счита американците за мързеливи

Tesla Berlin Илон Мъск Олаф Шолц 2

, Getty images

Илон Мъск с германския канцлер Олаф Шолц в Берлин.

Н е се случва често Илон Мъск да похвали конкуренцията. Поначало милиардерът е фокусиран върху собствената си компания.

Той обаче дава интересни отговори в интервю за “Файненшъл таймс”, част от което цитира insideevs.

На въпрос кой EV стъртъп го е впечатлил най-много с прогрес напоследък, милиардерът, който е пред закупуване на “Туитър”, отвръща следното:

Като изключим Tesla, мисля, че компанията с най-голямо развитие е VW. Не е стартъп, но от гледна точка на електромобилите може да бъде разглеждан като такъв. Така че, да, VW стои начело."

Мъск дори не споменава амбициозни фирми като Lucid, Rivian и Nio. По неговата логика, като изключим Tesla, всяка една автомобилна фирма може да е стартъп. Всеизвестен факт е, че той е в приятелски отношения с боса на Volkswagen д-р Херберт Дийс.

Двамата караха заедно електромобили, разменяха си комплименти, имаха съвместни онлайн участия… Не е ясно дали американецът наистина отчита прогрес на VW или просто има сантимент към неговия шеф.

Следва не по-малко интересна констатация в интервюто за ФТ:

Мисля, че ще излязат много силни конкуренти от Китай. Има доста талантливи и работливи хора в Китай, такива, които се трудят неуморно в заводите. Те го правят дори не само до полунощ, а до 3 часа сутринта. Готови са да спят в завода. За разлика от Америка, където хората всякачески се опитват да не ходят на работа.”

Мъск има база за сравнение. Най-големият завод на Tesla е Китай, други два са в САЩ, а отскоро има един и край Берлин.

А бизнесменът бе поредният топмениджър от автомобилния бранш, който участва в организираната от "Файненшъл таймс" конференция "Бъдещето на колите". По-долу можете на видите линкове с информация за изявите на трима други.

Босът на VW не е променил целта си: изпреварване на Tesla до 2025 г.

Босът на Stellantis: Къде е чистата енергия? Къде са зарядните станции?

Mercedes разпродаде електромобилите си

insideevs.com

Файненшъл Таймс китайски електромобили електромобили в България Volkswagen T2 конкуренция електромобили Илон Мъск Tesla Giga Texas