Rimac Nevera официално е най-бързата електрическа кола (видео)

Тя достигна 412 км/ч на дълга писта в Германия

,
Rimac Nevera Нико Розберг

, Rimac Automotive

Rimac Nevera

С лед като измина четвърт миля за умопомрачителните 8,58 секунди преди малко повече от година, Rimac Nevera успява да ни впечатли отново.

В Automotive Testing Papenburg в Германия електрическият хиперавтомобил достигна 412 км/ч в ръцете на Миро Зрнчевич, главен тестови пилот на компанията. Пистата беше избрана предимно заради двете си дълги прави, всяка от които с дължина 4 км.

За да се случи това, лимитът за максимална скорост бе премахнат, докато на клиентски автомобил той е “закован” на 352 км/ч. Rimac казва, че тези 150 души, които ще имат късмета да притежават хиперколата, могат да извлекат абсолютния максимум по време на „специални събития за клиенти с подкрепата на екипа на Rimac и при контролирани условия“.

Nevera използва разрешени за движение по пътищата гуми Michelin Cup 2 R. Инженер от Michelin беше на място, за да провери “обувките” преди опита за рекорд.

Мате Римац казва, че творението му е развило 250 км/ч, а след като се насочва към правата, пилотът задейства четирите електромотора, за да отключи всичките 1914 к.с. За точно измерване на скоростта в автомобила е монтирано GPS-базирано устройство Racelogic V-Box.

Ще отнеме известно време, преди високопроизводителните електромобили да могат да достигнат максималните скорости, постигнати от хиперавтомобилите, задвижвани с ДВГ.

За славнение, Bugatti Chiron Super Sport остава кралят на скоростта, след като достигна 490,48 км/ч през 2019 г. Няма съперничество между двете марки, тъй като те са под един и същи корпоративен чадър след сливането си, за да станат Bugatti Rimac преди около година.

Що се отнася до това кой електромобил може да се мери с Rimac Nevera, не можем да се сетим за такъв. Lotus обеща максимална скорост от над 322 км/ч за Evija. Pininfarina Battista ще достигне 350 км/ч, докато Nio EP9 може да качи 312 км/ч и не е разрешен за движение по пътищата.

Lucid Air достигна 378 км/ч през 2017 г. и не трябва да пропускаме Aspark Owl с неговата заявена максимална скорост от 400 км/ч.

Има и второ поколение Tesla Roadster, което очевидно идва през 2023 г. - след няколко отлагания. Когато едноименната концепция беше представена преди пет години, се твърдеше за максимална скорост над 402 км/ч. Ще повярваме, когато го видим.

Rimac Мате Римац Rimac Nevera