Първите 50 броя от Rimac Nevera са разпродадени

Цената на един брой от електрическата хиперкола започва от 2,3 милиона евро

,
Rimac Nevera

, Rimac automobili

Rimac Nevera

Rimac Automobili направи първия от планираните 150 електрически хиперавтомобила Nevera в завода си близо до Загреб, Хърватия.

Първата завършена кола е в цвят Callisto Green и е плод на повече от 1,6 милиона колективни часа научноизследователска и развойна дейност, каза компанията.

Първите коли ще бъдат доставени на богатите клиенти „скоро“, добавиха от амбициозната фирма на хърватския предприемач Мате Римац. Стойността на всяка една започва от 2,3 млн. евро.

Всичките 50 броя за първата моделна година са разпродадени. Производството на всяка една Nevera отнема около 5 седмици в сегашния завод, като се прави по-голям и модерен.

Значителен брой от компонентите за автомобила са разработени вътрешно, включително батерията, инвертора, скоростната кутия, системите за управление и информационно-развлекателната система. Компанията каза, че задвижването на Nevera е преработено три пъти по време на петгодишната разработка на автомобила.

Мощността му е общо 1914 к.с. от четири електрически мотора, по един за всяко колело.

Извършени са 45 физически краштеста по време на разработката.

Батерията на автомобила съдържа 6960 цилиндрични клетки, а компанията твърди, че 73 процента от масата й е от клетки, в сравнение с 64% за Tesla Model 3.

Rimac има за цел да увеличи горната стойност до 75% за пакетния модул, планиран за 2025 г. Въвеждането на цилиндрични клетки е от ключово значение за компанията, бе заявено още през юни.

Rimac има за цел да достави 40 000 такива пакетни модула на други производители през следващата година. Планира се количеството да бъде увеличено на 200 000 до 2028 г.

Rimac automobili

Rimac Nevera Rimac