Renault подготвя електрическо супермини за Европа

Моделът ще е по-малък и евтин от идващото Renault 5

Мартин Дешев,
Renault R5 Prototype

, Renault

Renault R5 скоро ще си има по-малък събрат.

Renault работи по още един компактен електрически автомобил. Той ще е в клас супермини и ще замени Twingo, съобщава CarScoops.

Колата засега си няма име, но вече е определено, че ще се произвежда в завода на компанията в Ново Место в Словения. Там се прави Twingo. Моделът ще е по-малък и по-евтин от Renault 5, чиято цена се очаква да е под 25 000 евро.

Новото супермини се очаква на пазара през 2026 г. Вероятни негови конкуренти ще са Volkswagen ID.1, Citroen e-C3, Fiat Panda и очакваните еквивалентни модели от Opel и Hyundai. Не е ясно дали ще бъде по-евтино от Dacia Spring, тъй като Renault може да предпочете да предлага своя модел с повече комфорт и екстри.

Според някои слухове колата може да бъде представена още днес по време на срещата на Renault с инвеститори. Друга версия е, че компанията само ще потвърди наличието на проекта, но без много подробности.

Моделът ще е важна част от стратегия на отдела Ampere на Renault, който ще развива електрическите модели на компанията. Той е планирал да пусне 6 нови електрички до 2030 г. Сред тях е R5 догодина, R4 SUV през 2025 г. и сега новият малък модел през 2026 г. Очакванията са цените му да започват от 20 000 евро.

коли автомобили Renault електрически автомобил