Opel обмисля бюджетен електромобил

Моделът ще е по-евтин и от електрическата Corsa

Мартин Дешев,
Opel Experimental

Opel

Opel обмисля да създаде бюджетен електромобил, който да е с доста по-ниска цена от тази на Corsa Electric. Това казва изпълнителният директор на компанията Флориан Хютъл в интервю за Autocar.

Цената му може да е около 25 000 евро, като ще е модел, предвиден за градска среда. Той ще е конкурент на Renault 5 и Kia EV2.

За сега Хютъл не потвърждава, че компанията действително работи по такъв модел. Изглежда обаче възможността се обмисля сериозно, имайки предвид, че той казва, че на пазара има място за по-малък модел от Corsa.

Хютъл споделя, че ключ за създаването на новия модел е развитието на новото поколение батерии. Те ще са с по-голяма плътност, по-малко тегло и по-ниски разходи. Това ще позволи използването им в още по-малки коли, без да се налага сериозен компромис с мястото в интериора.

„Целта ни за следващото поколение електромобил е 25 000 евро“, казва Хютъл. Той допълва, че по-евтините електрически коли започват да привличат голям интерес от клиентите и компаниите ще реагират подобаващо. Подобен автомобил е възможен, като Stellantis има подходяща архитектура за него – STLA Small, която се използва от Corsa Electric и Peugeot e-208 и може да бъде пригодена и за още по-малки коли.

Попитан дали компанията обмисля и още по-евтина кола, например с цена 20 000 евро, като някои от конкурентите ѝ, Хютъл казва, че на първо време това не е сред плановете. „Цените на материалите са твърде високи“, казва той. Засега Хютъл не споделя срок, в който колата може да стане реалност.

коли автомобили електрически автомобил Opel