Rimac Nevera в състезание със самолет (видео)

Доставките започнаха, първият клиент получи струващата над 2 милиона евро хиперкола

Rimac Nevera

Rimac automobili

Rimac Nevera

Е лектрическата хиперкола Rimac Nevera излезе срещу малък самолет в състезание на писта в Хърватия.

Състезание е силно казано, по-скоро шоу, каквито вече сме виждали, но компанията на богаташа и ентусиаст Мате Римац реши да прибегне до добрия стар маркетингов ход, някога използван и от Bugatti. Брандът, в който той е основен акционер.

Зад волана на Nevera е бил Мирослав Зрънчевич, който заема мениджърска позиция във фирмата и е тест пилот. А самолетът е управляван от популярния в региона словенец Петер Подлуншек. Той се занимава с акробатично пилотиране от 1994 г., спечелил е осем титли на страната си, участвал е и в Red Bull Air Race World Championships.

Не става много ясно кой печели, вижда се, че автомобилът има аванс, а в края  Подлуншек започва да прави лупинги. Накрая всичко приключва с прегръдка, а явно е имало и доста забавление, каквато е идята всъщност. Освен маркетинга.

Преди дни Мате Римац обяви, че първият екземпляр от струващата малко над 2 милиона евро кола е бил предаден на неговия собственик - в Хърватия. Той посочи, че за пет години разработка в проекта са участвали над 1000 души, произведени са били 17 прототипа, направени 45 краштеста, 9 автомобила са унищожени…

Имал вече поръчки от Монако, Великобритания, САЩ, Канада, Германия, Азия и т.н.

Rimac Nevera е със 120-киловатова батерия, която захранва четири електромотора, общата мощност от които е 1887 к.с., а макс. въртящ момент - 2360 Нм. Ускорява до 100 км/ч за 1,85 сек., а 400 метра изминава за 8,6 сек.

самолет Мате Римац Rimac Nevera