Производителят на лондонските черни таксита стои зад този електрически L380

LEVC се трансформира от производител на таксита в доставчик на електрически решения за мобилност, започва с този огромен електрически миниван L380

Пламен Георгиев,
LEVC L380

Newspress/LEVC

С лед като бяха почти изчезнали от пазара, нишата на пътническите миниванове се възражда с огромна скорост. Поредното ново попълнение идва с името L380, дело е на компанията LEVC, която е позната с черните лондонски таксита, но с електрическо задвижване.

Моделът трябва да даде старта за транформацията на компанията LEVC към производител на световни електрически решения за мобилност. L380, традиционно наименование за китайски модел, е първият от ново поколение иновативни модели, разработени върху модерната EV платформа на Geely Holding Group. Space Oriented Architecture (SOA) стои в основата на L380, а този MPV е първият, който е изграден на тази революционна технология, твърдят от Geely, която дава предимство по отношение на пробег, ефикасност, безопасност, време за зареждане и свързаност.

За съжаление нищо повече не се казва като технически параметри на модела, за да се убедим наистина какви са предимства, които дава SOA, защото не може да се вярва само на пресрелийза на китайската компания.

Първоначално L380 ще бъде лансиран в Китай през 2024 г., а след това и на други пазари. Първата техническа информация очакваме в началото на следващата година.

Иначе, ако не сте чували за LEVC, историята на компанията датира от 1908 г., когато е проектирано първото черно такси за Лондон. През 2018 г. LEVC представи последния си модел, електрическото TX. Такситата се произвеждат в Ковънтри, а от 2014 г. китайците от Geely са инвестирали над 500 млн. британски лири в LEVC, за да се изгради напълно ново и екологично производствено съоръжение.

LEVC LEVC L380 ванове MPV