От 2030 г. Peugeot ще продава само е-коли в Европа

Пламен Георгиев,
Peugeot 308

Peugeot

Peugeot 308 PHEV

Peugeot минава изцяло на „зелено” в Европа, като до 2030 г. ще продава единствено електромобили на Стария континент, потвърди Линда Джаксън, изпълнителен директор на марката. По този начин френската марка ще изпревари с пет години решението на ЕК за забрана на продажбата на нови автомобили с ДВГ през 2035 г.

За постигането на тази цел ще спомогнат четирите платформи (STLA Small, Medium, Large and Frame) за електрически модели, на които ще бъдат качени повечето автомобили на марката още към средата на десетилетието.

Този ход не е изненадващ предвид факта, че три марки в рамките на концерна Stellantis вече обявиха изцяло електрическото си бъдеще - DS (2026), Alfa Romeo (2027) и Opel/Vauxhall (2028). Изпълнителният директор на концерна Карлош Тавареш иска повече от 70% от продажбите в Европа и над 40% от продажбите в САЩ да са на нискоемисионни автомобили (плъг-ин хибриди или е-коли) до 2030 г.

Peugeot вдигна пробега на електрическите 208 и 2008

Моделната гама на Peugeot в момента е на 70% електрифицирана. Това включва най-популярните модели, а именно 208 и 2008 (с електрически опции), както и 308 (плъг-ин и изцяло електрически модел през 2023) и 3008. Цялата лекотоварна гама също е електрифицирана. В момента само 5008 няма плъг-ин версия, а 108 скоро ще бъде свален от производство.

По-проблемно е положението на Fiat и Citroen, чийто основни продажби се крепят на малките автомобили, чийто ниски цени не биха били възможни с хибридно или изцяло електрическо задвижване.

В очакване на прераждането: тестваме ретро класиката Renault 4

В дебрите на славното минало на BMW

Шефът на Audi: изкопаемите горива са виновни за замърсяването

Източник на статията: Vesti.bg

Peugeot електромобили Линда Джаксън