Нови реалности, вдигат мощността на е-колите „по въздуха” срещу заплащане

Клиентите на Polestar могат да увеличат мощността за електромобила си чрез актуализация по въздуха, но срещу $1200

Пламен Георгиев,
Polestar 2

Newspress / Polestar

Polestar 2

С офтуерните актуализации по въздуха е както удобство за клиента, така и средство за генериране на приходи от компаниите. Изглежда, че всички са печеливши от този вариант. Изглежда, че това е бъдещето, което ни чака и което тепърва ще се разгръща.

Съвсем скоро писахме, че клиентите на Mercedes в Северна Америка могат да увеличат мощността на електрическите EQS и EQE, като заплатят $1200 годишен абонаментен план за 61 к.с. по-висока мощност.

Същият подход предприема и Polestar за версията с два мотора на модела си „2”. Срещу $1195 клиентите на марката в Северна Америка могат да получат актуализация по въздуха на мощността. Техният електромобил ще стане с 68 к.с. и 20 Нм по-потентен, което ще се отрази на динамичните му параметри.

Разликата с предложението на Mercedes е сериозна. Германците предлагат тяхната услуга на годишна база, докато Polestar – плащането е еднократно, а мощността остава да радва собствениците завинаги (или поне до следващия ъпдейт).

Стандартният Polestar 2 с два мотора генерира 413 к.с. и 659 Нм въртящ момент. Това си е достатъчно, но актуализацията вдига тези параметри до 481 к.с. и 679 Нм. Така ускорението от 0 до 96 км/ч ще отнема 4,2 секунди, а не 4,5.

Желаещите трябва само да се логнат в polestar-shop.com и да дадат VIN-номера си. Босът на Polestar Томас Ингелад коментира темата така:

„Тази актуализация демонстрира как свързаните технологии могат да трансформират взаимоотношенията, които една компания има с клиентите си.”

За хората, които в момента искат да купят Polestar 2 зад Океана, новата актуализация може да бъде поръчана, но като част от пакет Performance на стойност $5500. Той дава още 20-инчови ковани джанти, регулируеми амортисьори Öhlins, спирачки Brembo.

актуализации по въздуха OTA мощност ъпдейти Polestar 6 абонамент