MINI преоткрива себе си с електрическия Cooper (видео)

Петото поколение на Cooper вече е само на ток, съчетавайки ретро и модерно с типичната философия за пътно поведение на картинг

Пламен Георгиев,

Ш ест десетилетия, 60 години. Петото поколение е типично MINI и същевременно символ на изцяло електрическото бъдеще на марката. Нашата медия имаше привилегията да види модела още през юни, а сега го представяме в часа на неговата световна премиера.

Марката е държала да се запази основната концепция, но интерпретирана през призмата на новия дизайнерски език Charismatic Simplicity. Нови са дигиталният свят и изцяло електрическото задвижване.

Късите надвеси, късият преден капак и контрастиращото дълго междуосие с големи колела осигуряват на петото поколение на MINI Cooper модерно излъчване с класически дизайнерски елементи.

В предната част на електрическото MINI Cooper доминират иконичните кръгли фарове и характерната радиаторна решетка. Вместо хром акценти в екстериора поставя новият цвят Vibrant Silver. Всички светлинни режими на фаровете стартират и завършват с индивидуално оформени Welcome респ. Goodbye анимации. Хромираната рамка на фаровете е отпаднала, очаквано, все пак ЕС обяви, че забранява ползването на хром в автомобилите.

MINI

Вертикалните светлини цитират класическите MINI светлини и също като фаровете могат да бъдат превключвани в различни режими. Лично аз не успях да възприема оформлението на стоповете, изглеждат сякаш са направени от различен дизайнер.

И тук, както при Countryman, MINI Cooper се предлага с четири варианта на оформление. Essential Trim, Classic Trim, Favoured Trim и John Cooper Works Trim Trim с контрастиращ червен покрив.

За първия модел през 1959 г. изобретателят на Mini Алек Исигонис оформя интериор с кръгъл инструмент в средата, както и характерна лента с превключватели под него. При новото MINI Cooper тези два елемента, заедно с волана, са в основата на максимално пуристки интериор. Зад волана няма приборно табло, но като опция се предлага Head-up дисплей.

MINI

Извитото арматурно табло за пръв път е с текстилни повърхности. В нито едно ново MINI вече няма да се откриват материали от животински произход (забравете за кожените тапицерии), нито ще има алуминий, за хрома е ясно, казахме защо.

Кръглият OLED по средата на таблото (за пръв път в индустрията) осигурява контрол до всички автомобилни функции, които могат да се управляват чрез докосване или гласови команди.

MINI

С новите MINI Experience Modes серийно се включват режимите Core, Green и Go-Kart със специфичния им потребителски интерфейс, като опционално с допълнителното оборудване MINI Experience Modes могат да бъдат избрани до четири допълнителни  режима. Опционалният MINI проектор в задната страна на OLED дисплея покрива арматурното табло в адаптирани цветове и шарки.

Електромоторът с мощност 184 к.с. в MINI Cooper E развива максимален въртящ момент от 290 Нм и ускорява автомобила от 0 до 100 км/ч за 7,3 секунди. MINI Cooper SE е с мощност 218 к.с. и максимален въртящ момент 330 Нм ускорява от 0 до 100 км/ч за 6,7 секунди.

Пробегът по тестовия цикъл WLTP е 305 км за MINI Cooper E от батерия с капацитет 40,7 kWh. При MINI Cooper SE батерията е 64,2 kWh, затова и пробегът е максимум 402 км.

MINI Coopere SE MINI