MINI въвежда първия кръгъл централен дисплей в новия Cooper

OLED дисплея е с диаметър 9,4 инча, може да играете игри на него и да комуникирате с аватара-куче

MINI OLED дисплей екран

MINI

Б ританският производител „прави квантов скок в дигиталната епоха”, възприемайки минималистичен дизайн в интериора, централна част в който е кръглият OLED дисплей с диаметър 9,4 инча (240 мм). Това е първият кръгъл дисплей в автомобилната индустрия, разчита на базираната на Android операционна система MINI Operating System 9.

MINI казва, че инфотейнмънт системата е оптимизирана за сензорен и гласов контрол. Нашата медия имаше възможност да види и дисплеят, и цялото Cooper EV (както и новия Countryman) на закрито събитие още през юни, на което ни бяха взели телефоните.

Кръглият дисплей е разделен на три секции. Горната се фокусира върху информацията за шофирането (скоростомер, километраж, пробег и икона за избраната предавка).

Средната част е отделена на инфотейнмънт, докато долната част е предназначена за климатика, както и статус лента за кратки пътища към екраните Home, Navigation, Media и Telephony.

Подобно на смартфоните и таблетите, движение с пръст отдолу нагоре по дисплея отваря т. нар. “tool belt”, достъп до който има и чрез бутона „звезда” върху волана. Тук са запаметени любимите функции, вариращи от навигационни дестинации до радиостанции.

MINI

Системата предлага три стандартни режими: Core, Green и Go-Kart. Всеки един променя MINI Interaction Unit, както се нарича дисплеят, а опционалният проектор зад екрана окъпва арматурното табло с различни цветови комбинации.

Освен трите стандартни режима, на разположение са още режимите Balance, Timeless, Vivid и Personal. Последният дава възможност на потребителя да използва своя собствена снимка, която да се използва за фон на MINI Interaction Unit.

Потребителите ще се радват на нов гласов асистент, който се активира с произнасянето на фразата “Hey MINI.” Асистентът е „жив” и водачът може да избира между аватари имена MINI или Spike. Първият прилича на играчка MINI, вторият – на кученце.

Гласовият асистент е с естествено гласово разпознаване. Това дава възможност да ви разбере, когато му кажете “I’m hungry” или “I’d like a coffee”. Системата е достатъчно умна, за да разпознае дали говори водачът, дали говори пътникът до него. Това помага, тъй като пътникът може да регулира температурата от неговата страна чрез гласова команда. Асистентът е базира на Alexa, това значи, че ще може да разказва шеги и истории.

Навигацията е облачно базирана, предлага динамично изчисление на маршрута на база реална трафик информация.

Когато трябва да се чака на зарядна станция, AirConsole превръща смартфона ви в контролер, докато играете на централния екран.

MINI Interaction Unit интериор екрани дисплеи MINI