Микромобилност с електрическия Squad, зареждащ се от слънцето

Стартовата цена на модела е 6250 евро без ДДС. Няма и врати

Squad

Squad Mobility

В България подобно превозно средство няма шанс, но прагматичните хора в Европа може и да му дадат. В големите мегаполиси място за коли няма, а възможността реално да не плащаш нищо за превоза си би могла да привлече хора към каузата на Squad Mobility.

Техният продукт носи името Squad (Solar Quad). Той е дело на бившите служители на Lughtyear Робърт Ховерс и Крис Клок, чиято идея за достъпен автомобил със слънчев панел на покрива вече е реалност.

Моделът е двуместен EV, който “скъсява различията между колите и двуколесните”. Дизайнът му е изключително опростен: оголена клетка, големи стъклени повърхности и стилни джанти. Вратите може да се демонтират, но най-важен е слънчевият панел на покрива.

Squad Mobility

Той може да осигури до 20 км пробег на ден. Това е много, тъй като компанията посочва, че средно „автомобил” от този клас изминава около 12 км в рамките на ЕС. Компанията посочва, че батерията се зарежда дори и на сянка, но слънчевата светлина не е най-надеждният източник. Затова Squad е оборудван с подвижен пакет батерии. Той може да се извади и включи за зареждане в домашен контакт, като така се осигуряват 100 км пробег.

Задвижването е поверено на два електромотора, което в общия случай означава задвижване на четирите колела при стандартните електромобили, но това далеч не е стандартен електромобил. Затова двата електромотора задвижват двете задни колела, а комбинираната им мощност е 5 к.с. те са достатъчни за максимална скорост от 45 км/ч. Звучи смешно, но в центъра на Париж това си е предостатъчно.

Дали подобен род транспорт има бъдеще предстои да разберем в близко бъдеще. Но е факт, че покачващите се цени на горивата може да дадат тласък на Squad и подобни на него.

Стартовата цена на модела е 6250 евро, като вратите тук са опция. Стандартно монтирани врати идват срещу 7050 евро, докато първите 100 бройки Signature Edition се предлагат срещу 9300 евро. Цените са без ДДС. От компанията обмислят 4-местен вариант със скорост до 70 км/ч.

Squad микро автомобили микро мобилност