Корейски гигант, Ford и “Коч холдинг” правят завод за батерии в Турция

Съоръжението ще бъде край Анкара, планира се да заработи от 2025 г.

Ford

Ford

К орейският гигант SK On, Ford Motor Co и “Коч холдинг” ще правят завод за производството на батерии с Турция, съобщава азиатският производител, цитиран от “Ройтерс”.

Трите компании са подписали меморандум за джойнт венчър, като планират съоръжението за литиево-йонни батерии да бъде изградено край столицата Анкара. Продукцията годишно трябва да бъде с капацитет 30-45 гигават/часа, а се очаква лентата да бъде прерязана през 2025 г.

SК On не съобщава каква е стойността на инвестицията. Ford и “Коч холднг” са дългогодишни партньори, компанията на една от най-богатите турски фамилии и “синия овал” правят ванове.

Продукцията е 455 000 броя годишно.

A SK On вече работи с Volkswagen, Hyundai и Ford. През миналата година концернът оповести, че с американскиия гигант подготвят инвестиция от 8,2 милиарда долара за три завода в Съединените щати - в Тенеси и Кентъки. Те се изграждат.

Компанията има също така заводи в Унгария, Китай и Южна Корея. На този фон инвестиция в нашия регион звучи логично.

Но докато в България само си говорим, гласим с този или онзи и кроим планове, в страни като Турция, Румъния, а и Сърбия, нещата просто се случват. Конкретно южната ни съседка има традиции в автомобилната индустрия и прилежащите й. Сега бъдещето са електрическите коли (вече настояще), поради което завод за батерии е ключова инвестиция.

А ние само гледаме.

От договорите с SK On, Ford ще осигури нуждите си от батерии на 70 процента до 2030 г., до когато ще вложи $30 милиарда в EV. Наскоро компанията отдели бизнеса си с електромобили от този с двигатели с вътрешно горене.

Ройтерс

Ягалет