Компанията, която ще прави е-коли в България, набира средства на борсата

Next.e.GO Mobile е компанията, която трябва да започне строеж на завод за електромобили край Ловеч тази година

Пламен Георгиев,
e GO e wave X

, Getty Images

e.GO e.wave.X

Next.e.GO Mobile, германският производител на компактни електрически автомобили, които трябва да се правят и в България, излиза на борсата чрез сливане с друга фирма, създавайки компания, оценена на $913 млн., включително дълга.

Сделката ще осигури на e.GO приходи от около $285 млн., ако приемем, че инвеститорите не изкупят своите акции. Тук се включват $235 млн. от Athena Consumer Acquisition и $50 млн. дълг.

Постъпленията от сделката с компанията за придобиване със специална цел (позната като SPAC) ще бъдат използвани за финансиране на операции и растеж.

Изграждането на второто производствено съоръжение на e.GO, което ще бъде разположено в България, се очаква да започне тази година.

Транзакцията следва двугодишен бум и спад на SPAC. Някога неясно средство за извеждане на компания на борсата без някои от препятствията на традиционното първично публично предлагане, листванията в световен мащаб за компании с празни чекове се увеличиха повече от пет пъти до $84 млрд. през 2020 г. и почти се удвоиха спрямо миналата година, според данни, събрани от Bloomberg. Досега през годината са събрани само $15 млрд.

Сделките за сливане на тези SPAC също са се сринали, от общо $115 млрд. миналата година до $15 млрд. от 1 януари, показват данните

Транзакцията на e.GO няма частна инвестиция в публичен капитал (или PIPE), а вместо това разчита на дълга, за да помогне за нейното финансиране.

Единственият модел на e.GO е e.wave.X, четириместен градски електромобил, подобен на Smart. Стартовата цена на e.wave.x е 24 990 евро, докато Smart, който е по-малък, се продава за 18 370 евро.

e.GO, базирана в Аахен, Германия, е доставила малко над 1000 автомобила досега.

Източник на статията: autonews.com

електромобили в България Ловеч e.wave.X e.Go e.wave x Next e.GO Next.e.GO Mobile